Volledig scherm
Eindhoven - Houten huis op NRE-terrein moet weg ivm nieuwbouw. Rechtsvoor in geblokte jas Tom van Duuren, eigenaar/initiatiefnemer. Achterin de woonkamer die op een aanhanger is geschoven. Links een van de in totaal 8 units. Hij gaat verhuizen naar Vredeoord. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Houten NRE-huis Eindhoven verhuist naar Vredeoord

EINDHOVEN - Het houten huis van Tom van Duuren verhuist van het NRE-terrein in Eindhoven naar Vredeoord, het voormalige Philipsterrein aan de Boschdijk in Woensel. De acht units worden deze week een voor een op een aanhanger geschoven en verkast. 

Het zal er kaal uitzien en ze zullen op het NRE-terrein de groene bomen- en planteneilanden van Van Duuren nog gaan missen. Over een paar dagen is er van de aanwezigheid van zijn houten woonunits ook helemaal niets meer terug te vinden. Dan is het middenterrein weer gewoon een parkeerterrein. Van Duuren werkt momenteel samen met vrienden hard om de hele boel te verhuizen naar Vredeoord, het voormalige Philipsterrein aan de Boschdijk/Vredeoord. Daar biedt eigenaar woningcorporatie Sint Trudo de bomenman met huis en tuin en al een onderkomen.

,,Een smaakmaker of pionier was ik hier natuurlijk wel. Wij konden snel iets opbouwen terwijl anderen er drie of vier jaar op moeten wachten. Dat hier iets gebeurde gaf iedereen wel veel energie", zegt Van Duuren. Nu moet het wooncomplex waar ook veel losse bakken met bomen en planten stonden, wijken voor de sanering van de parkeerplaats. Dat is nodig om de bouw van 7 energiezuinige woningen bij gebouw 9 (ook goed voor 2 woningen) mogelijk te maken. Overigens speelt nog wel eerst de kwestie met het bestemmingsplan. De bezwaren uit de buurt daartegen worden eind deze maand door de Raad van State. 

De acht units zijn opgebouwd uit hout dat veelal uit het Philips de Jong-wandelpark komt; Van Duuren heeft daar veel gewerkt. Hij gebruikte onder meer kastanje en populier, maar ook takken van rododendrons uit het park. De acht eenheden hadden ieder hun eigen functie: badkamer, slaapkamer, zonne-energiehok, keuken, woonkamer. Die laatste wordt op dat moment verhuisd. Het bijna 3,5 ton zware geval wordt met de hand op een aanhanger geschoven. ,,Dat kan alleen omdat de stalen balken die we gebruiken ingesmeerd zijn met schapenvet. Dat heb ik op de Kruisstraat bij de halal slager gehaald. Die keek wel gek op toen ik zei dat ik mijn huis moest verschuiven", lacht Van Duuren  terwijl hij een half oog op het werk houdt.  Met balken, hydraulische krikken en veel praten wordt de unit neergelaten op de aanhanger en vervolgens dicht geplakt met plastic en voorzien van balken en planken zodat ie niet uit het lood raakt. Vervolgens gaat het richting Vredeoord. Daar worden de units tijdelijk geparkeerd totdat ze volgende week in elkaar gezet kunnen worden. Van Duuren hoopt dat hij daar vier jaar op een plek kan blijven staan. 

Directielid Jack Hock van Trudo denkt dat er nog wel een tussentijdse verhuizing nodig is als het terrein stuk voor stuk bouwrijp wordt gemaakt. De corporatie hoopt daar begin 2018 met sociale woningbouw te beginnen. Het wachten is op het bestemmingsplan. Ook moet ProRail nog een geluidsscherm bij het spoor zetten. Hoe lang Van Duuren kan blijven zitten, durft Hock niet te zeggen. 

Er worden op het voormalige terrein van Philips, waar alleen nog het gebouw op palen voor Philips Nederland staat, straks ook kavels voor zelfbouw uitgegeven. ,,Misschien kan Van Duuren permanent op zo'n kavel in de buurt van de wadi (nat gebied op het terrein - red.) gaan staan. Zijn houten huis zou een mooi referentiebeeld kunnen zijn voor wat er mogelijk is op Vredeoord", aldus Hock. Trudo wilde Van Duuren helpen, maar ziet ook voordelen. ,,Op Vredeoord kan hij ook een placemaker zijn die iets toevoegt", aldus de Trudo-directeur. 

Volledig scherm
Het eerste deel van het houten huis van Tom van Duuren is verhuisd van het NRE-terrein naar Vredeoord, het voormalige Philipsterrein waar corporatie Sint Trudo woningen gaat bouwen. Op de achtergrond het gebouw op poten waar Philips Benelux zit, aan de Boschdijk © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven