Volledig scherm
ANP

Huismus meest getelde tuinvogel

EINDHOVEN - Ongeveer 52.000 mensen hebben zaterdag en zondag vogels geteld tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Dat leverde in totaal bijna 40.000 tellingen op in het hele land. 3904 tellers zaten in Noord-Brabant te staren in de tuin of op het balkon. De huismus is de meest gespotte vogel met een telling van bijna 135.000 exemplaren (in Noord-Brabant bijna 14.000), gevolgd door de koolmees met bijna 83.000 (in N-B bijna 10.000) en de merel met ruim 81.000 (N-B ruim 8500). Dit jaar waren er beduidend minder mezen in de tuinen te zien.

Ook dit jaar is de huismus opnieuw de meest getelde vogel in de Nederlandse tuinen. De huismus leeft in groepen, waardoor deze vogel qua absolute aantallen op de eerste plek eindigt. Vooral in het noorden van ons land zijn er grote groepen huismussen geteld. Met name kleine kernen zijn een ideale plek voor de huismus om te leven. Vooral in de drie noordelijke provincies werden grote groepen geteld.

Vooral minder koolmezen
Vogelbescherming Nederland kreeg in aanloop naar de Tuinvogeltelling signalen dat er minder mezen in de tuinen te zien zijn. Dat beeld komt ook uit de Tuinvogeltelling naar voren. Ook al eindigt de koolmees op plek 2 en de pimpelmees op plek 5, het aantal ligt beduidend lager dan in voorgaande jaren. Zo werd er vorig jaar gemiddeld 3,4 koolmezen per tuin gezien, nu bleef de teller steken op 2,8. Oorzaak hiervan is het zogenoemde mastjaar: er zijn veel beukennootjes in de bossen, goed voedsel voor de mezen. Ook hebben de mezen waarschijnlijk een slecht broedseizoen achter de rug door het koude voorjaar. In de tuinen zijn daardoor weinig mezen geteld tijdens de Tuinvogeltelling.

Voorlopige uitslag

De cijfers betreffen een voorlopige uitslag van zondagavond 17.00 uur. Mensen kunnen hun telling nog doorgeven tot maandag 30 januari 12.00 uur.

Vogelbescherming Nederland vroeg belangstellenden zaterdag of zondag mee te doen door een halfuur lang de vogels te spotten die op dat moment te zien waren in eigen tuin of op het balkon.

Vorig jaar deden ruim 55.000 mensen mee aan de telling. De huismus was toen de meest getelde vogel, gevolgd door respectievelijk de koolmees en merel. De pimpelmees kwam toen op de vierde plaats.

Bekijk de tellingen uit jouw buurt via deze link.

Volledig scherm
© Wegener / Erna Lammers
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven