Journalist Jelle Krekels en zijn vriendin hadden bijna de hoop opgegeven op de Eindhovense woningmarkt.
Volledig scherm
Journalist Jelle Krekels en zijn vriendin hadden bijna de hoop opgegeven op de Eindhovense woningmarkt. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Huizenjacht in Eindhoven: huis kopen zonder overbieden, het kan nog

EINDHOVEN - Op de oververhitte Eindhovense woningmarkt is het voor woningzoekenden momenteel geen pretje, vinden verslaggever Jelle Krekels en zijn vriendin. Maar net als ze het bijna opgeven, wordt een bod geaccepteerd.

Zo staan we met vijftien man in de file naar de eerste verdieping tijdens onze tiende bezichtiging, en zo is je laconieke bod ineens geaccepteerd. Een mooi huis in een goede buurt, en dan ook nog zonder over te bieden. Dit komt totaal onverwacht. Na het bestuderen van de Eindhovense cijfers hebben we met dit scenario geen rekening gehouden.

Want: veertig procent van alle huizen in Eindhoven wordt momenteel boven de vraagprijs verkocht. Niet zelden gaat de prijs met tienduizenden euro’s omhoog, blijkt uit cijfers van Calcasa en mijn eigen ervaring. Volgens de laatste cijfers van Van Santvoort Makelaardij zijn er in Eindhoven momenteel 18.000 serieuze zoekers voor nog geen 544 woningen. Dat is een hele kleine vijver met heel erg veel gefrustreerde vissers. Wij dachten dat ons bod weinig kans zou maken: duizend euro onder de vraagprijs.  Een kansloze missie.

Druk op de ketel

De bezichtigingen, tegelijk met heel veel andere wanhopig zoekende stellen en expats, zorgen nog eens voor wat extra druk op de ketel. Ook wij hebben ons laten opjagen, blijkt als we het huis nog graag een tweede keer willen bekijken. Dat hadden we dan in onze voorwaarden moeten zetten, is het antwoord van de makelaar. Bij ieder nieuw hoofdstuk in de huizensoap word je geconfronteerd met de gekte op de woningmarkt.

Door het snelkookpan-effect dat wordt gecreëerd in steden als Eindhoven, voel je je haast verplicht weinig eisen te stellen bij het uitbrengen van een bod. Ons bod wordt begeleid door één zin en de voorwaarde dat we het onder voorbehoud van financiering willen kopen. Vrienden verklaren ons voor gek. Waarom zo laconiek over de grootste aankoop van je leven? Maar hoe dom is het eigenlijk?

Dom

,,Dom zou ik het niet willen noemen, maar je hebt daarmee wel een bepaald risico genomen", zegt Manon van Essen van Vereniging Eigen Huis. ,,De hamvraag is: heb je er spijt van?" Volgens Van Essen is het eisen van een bouwtechnische keuring niet altijd noodzakelijk maar daarmee kan het risico op grote tegenvallers wel worden verkleind. ,,Het is en blijft een visuele inspectie, dus je sluit gebreken niet uit. Maar bij twijfel moet je je altijd vrij kunnen voelen om 'm te eisen, ook op een oververhitte markt."

Volgens Vereniging Eigen Huis is er geen handboek dat voor iedereen toepasbaar is. Het blijft altijd maatwerk. ,,Voor sommige verkopers is snelheid erg belangrijk terwijl anderen juist alle tijd hebben en voor de hoogste prijs willen gaan. Als je niet alles volgens het boekje hebt gedaan, ben je niet meteen gedoemd om te mislukken. Maar wees bewust van de risico's die je neemt." Een huis kopen is in veel gevallen toch een beetje als een tweedehands auto kopen, zegt een collega bemoedigend. Je moet ook voor een gedeelte gewoon geluk hebben.

Grens

Ons nieuwe huis valt buiten de grens om voor Nationale Hypotheek Garantie(NHG) in aanmerking te komen. Die regeling beperkt de financiële risico’s van een eigen koopwoning en betekent een fors lagere hypotheekrente. Saillant voor ons: per 1 januari 2018 wordt de NHG-grens verhoogd waardoor wij er precies gebruik van zouden kunnen maken. Jammer maar helaas.

Snelheid blijkt uiteindelijk ons geluk. De verkoper wilde het snel verkopen en omdat wij uit een huurhuis komen, kunnen we snel overstappen. Nadat we aan het nieuws gewend zijn, hebben we grondig de balans opgemaakt. Het leek ons al die tijd onmogelijk om op die te drukke markt met weinig aanbod nog een pareltje te kunnen vinden. Toch hebben we vooralsnog niks kunnen ontdekken dat ons zorgen baart. 

Dolenthousiast zijn we inmiddels. Mensen die er verstand van zouden moeten hebben, zeggen dat we een goede deal hebben gesloten en dat het huis er pico-bello uitziet. Maar toch dwalen de gedachten soms nog af naar onze eerste tweedehands auto. Die Renault Clio stond binnen een paar maanden in de garage; en de kosten voor reparatie lagen hoger dan de aankoopprijs. Dan hebben we wel weer een verhaal.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven