Volledig scherm
© ANP

Huizenprijzen in regio Eindhoven blijven explosief stijgen; aantal verkopen neemt af

KaartjeHet aantal verkochte huizen neemt in het derde kwartaal van dit jaar verder af terwijl de prijzen blijven stijgen. In Eindhoven en omgeving werden tussen juli en september 11,6 procent minder huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de NVM. 

In de hele regio Zuidoost-Brabant is het aantal verkochte huizen iets minder gedaald met -10,8 procent. De prijzen daarentegen zijn in Eindhoven en omgeving met 10,7 procent gestegen. In Zuidoost-Brabant zijn ze met 9,5 procent gestegen in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Boven de vraagprijs

Dit terwijl de gemiddelde prijs van een woning steeg naar een recordniveau van 292 duizend euro.In totaal werden er in heel Nederland ruim 36 duizend woningen verkocht. Een huis werd gemiddeld al binnen veertig dagen verkocht, dat is vijftien dagen sneller dan een jaar geleden. Daarnaast werd ruim een derde van verkochte huizen boven de vraagprijs verkocht.

Sinds 2014 stijgen de woningprijzen onophoudelijk, terwijl het aantal verkopen al vijf kwartalen op rij daalt. Dit komt volgens de makelaarsvereniging voor een groot deel omdat er ‘te weinig nieuwe woningen worden gebouwd’. Om de nieuwbouwproductie te bevorderen heeft de NVM samen met de Rijksoverheid en een groot aantal marktpartijen de Nationale Woonagenda getekend. “Gemeenten en provincies moeten nu versneld locaties voor nieuwbouw vrijmaken. En het Rijk moet daarop sturen”, aldus voorzitter van de NVM Ger Jaarsma in een persbericht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven