Volledig scherm
© anp

Huurwoning vaak een kansloze missie voor starter

EINDHOVEN - Als starter op zoek naar een betaalbare huurwoning. Het is een route met vele hobbels, mitsen en maren. Lang wachten of veel geluk, daar komt het kort samengevat op neer. Het ED bekijkt de opties voor een huurwoning in deze regio. Voor een willekeurige 30-jarige Brabantse zzp'er met een gemiddeld jaarinkomen van 30.000 euro.

Komt hij überhaupt in aanmerking voor een sociale huurwoning?

Ja, woningcorporaties moeten tachtig procent van de sociale-huurwoningen (maximaal 710 euro huur per maand) verhuren aan huishoudens met een gezamenlijk inkomen van maximaal 36.165 euro. 

Waar start de zoektocht naar een sociale huurwoning? 

Onze Brabander zal zich moeten inschrijven bij een woningcorporatie. In deze regio zijn tal van grote en kleine corporaties actief. Bij de toewijzing werken er veel samen via de website Wooniezie.nl. Woonbedrijf, met ruim 30.000 huurwoningen de grootste aanbieder van deze regio, werkt echter zelfstandig. 

Hoe werkt de toewijzing?

De meeste sociale huurwoningen worden toegewezen op basis van de inschrijftijd. Een vrijgekomen woning gaat dan naar de woningzoekende die het langst op de wachtlijst staat. De gemiddelde wachttijd is overigens sterk afhankelijk van het wensenpakket van onze Brabander. Zonder gekke eisen is hij bij Woonbedrijf na drie of vier jaar aan de beurt. Wil hij per se in die gerenoveerde woning in Philipsdorp, dan moet hij nog tien jaar geduld hebben. 

Heeft onze net ingeschreven Brabander dan helemaal geen kans op een woning op korte termijn?

Sommige woningen worden toegewezen via loting of aan de eerste reageerder. Vooral een kwestie van geluk hebben. Het aantal voor loting beschikbare woningen is klein en vaak schrijven zich honderden kandidaat-huurders in. Ook bij woningen die naar de eerste reageerder gaan heeft onze Brabander veel concurrentie. Het systeem blijkt bovendien, zo blijkt nu, nogal fraudegevoelig. 

Waarom is het zo moeilijk om een sociale huurwoning te bemachtigen?

De vraag is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Mede door de toestroom van asielzoekers en ouderen die langer zelfstandig blijven wonen. Voor woningzoekenden zoals onze Brabander is er eigenlijk ook geen alternatief. Dikke kans dat hij als zzp'er geen hypotheek krijgt en een huurwoning in de vrije sector is te duur.

Tegelijkertijd neemt het aanbod maar mondjesmaat toe. Alle corporaties in Brabant samen bezitten momenteel slechts 4.000 woningen meer dan in 2012, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Verschillende gemeenten zijn inmiddels in gesprek met de corporaties. Zo wil Eindhoven in 2026 tienduizend extra sociale huurwoningen gerealiseerd hebben. Goed nieuws voor onze Brabander? Dat valt nog te bezien. Corporaties gaven begin dit jaar al aan dat het streven te ambitieus is.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven