Volledig scherm
Het voormalige gebouw van SintLucas aan de Gestelse Von Flotowlaan, gezien vanaf de Limburglaan. © Ton van de Meulenhof

Huygens College Eindhoven terug bij af

EINDHOVEN - Het nieuwbouwplan van het Christiaan Huygens College is van tafel. De Eindhovense gemeenteraad vindt het te duur.  Er komt nu nieuw overleg.

Het Christiaan Huygens College in Eindhoven is terug bij af. De school kan opnieuw aan de slag met een verbouwings- en nieuwbouwplan. Een meerderheid van de gemeenteraad voelt niets voor het meer dan 16 miljoen euro kostende nieuwbouwplan. 

Opnieuw aan tafel

Dat bleek dinsdagavond, tijdens een commissievergadering van de Eindhovense gemeenteraad. Onderwijswethouder Jannie Visscher (SP) kreeg van de raad het dringende verzoek opnieuw met de school om tafel te gaan zitten. Doel van gesprek moet zijn te komen tot een nieuw, betaalbaar plan. 

Begin december vorig jaar bleek dat het nieuwbouwplan dat het Christiaan Huygens College gemaakt had voor het schoolcomplex aan de Von Flotowlaan veel duurder uitviel dan was geraamd. De kosten van dat plan bedragen meer dan 16 miljoen, in plaats van de eerder geraamde 9,5 miljoen euro. ,,Een overschrijding van meer dan zevenenzeventig procent", zo rekende wethouder Visscher de gemeenteraadsleden dindsdag voor. ,,Daar gaan je oren wel van flapperen." 

Volgens de wethouder komt dat omdat het Christiaan Huygens een heel ander plan heeft uitgewerkt dan aanvankelijk was afgesproken. Onderdeel van dat eerste plan was renovatie van een bestaand gebouw, het voormalige onderkomen van Sint Lucas. In het nieuwe plan is daar nieuwbouw voor in de plaats gekomen omdat renovatie volgens het Huygens niet haalbaar is. De kosten daarvan komen uit op maar liefst 22 miljoen. 

Grote zorgen

Op verzoek van PvdA (coalitie) en VVD (oppositie) besprak de gemeenteraad deze situatie. Beide partijen maar ook de andere fracties maken zich grote zorgen over de onderhoudsstaat van het huidige Huygens-gebouw aan de Rachmaninovlaan. Dat gebouw is oud, versleten en er staan noodlokalen die al 45 jaar oud zijn. 

Alle partijen drongen er daarom bij de wethouder op aan snel in overleg te gaan met de school en met een oplossing te komen voor de patstelling in de plannenmakerij. De PvdA vindt dat daarbij gekeken moet worden naar de mogelijkheden van woningbouw aan de rand van het terrein waarop het scholencomplex staat. ,,Dat zou het plan mogelijk beter betaalbaar kunnen maken."

De VVD is bereid de portemonnee te trekken voor de school. ,,Desnoods putten we uit onze reserves. Belofte maakt schuld", zei raadslid Hans Rozendaal. ,,En we hebben de school een nieuw gebouw beloofd." 

Maar de andere partijen wezen op de afspraken die eerder gemaakt zijn over de onderwijshuisvesting in de stad. Daarin is 9,5 miljoen euro uitgetrokken voor het Huygens. En daar zal de school zich aan moeten houden.  ,,Als dat echt niet lukt, horen we het wel van de wethouder", aldus Karin Wagt (CDA).  

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven