Volledig scherm
Thijs van Gompel aan het werk © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Illustrator Thijs van Gompel geeft kunstcarrière herstart met gemberkoekmannetje

videoEINDHOVEN/VALKENSWAARD - Illustrator Thijs van Gompel (30) werd gevraagd om voor zeven filialen van bakkerij Van Heeswijk een kerstverhaal te maken. Het kerstverhaal over Gemberkoekmannetjesland is een herstart voor zijn kunstcarrière.

Een nieuw project. Eindelijk. Natuurlijk, Van Gompel was de laatste jaren wél altijd bezig. Voortdurend tekenen, schetsen en vormgeven. Steevast met potlood en kladblok op pad. Al dan niet onderweg, dan wel thuis, in Woensel-West. ,,Maar ik exposeerde niks naar de buitenwereld toe. Losse eindjes. Gewoon creatief bezig zijn", legt Van Gompel uit, die afstudeerde op de kunstacademie in Breda.

Vanaf donderdag ziet nu ook 'die buitenwereld' wat hij, geboren en getogen Reuselnaar, in zijn mars heeft. ,,Of ik een kerstverhaal voor kinderen wilde maken. De gevels van de filialen worden bestickerd, er verschijnt een kleurplaat en 12.000 folders worden voorzien van mijn tekeningen."

Volledig scherm
In de bakkerijen zijn met Kerstmis 'echte' gemberkoekmannetjes verkrijgbaar © ED

Prentenboekjes

Die exposure doet hem deugd, al is het 'echte' werk pas met Kerstmis te zien. Van Heeswijk drukt namelijk 3500 prentenboekjes waarin zijn acht pagina's tellende kerstverhaal in verschijnt. Helemaal van zijn hand. Terwijl Van Gompel in de weer is op zijn tekentablet, licht hij de mythe van het verhaal over het Gemberkoekmannetjesland toe.

Gember-koek-mannetjes-land, dus. Een hele mond vol, zoals dat hoort bij een bakkerij. ,,In het land duikt plotseling een grote gedaante op. Als de eigenwijze Koekie, een gemberkoekmannetje, door het raam kijkt, ziet hij een reusachtige krakeling verschijnen." 'Krak', klinkt het. Slecht nieuws. De krakeling, gezien als indringer, trapt per ongeluk een huisje plat en wordt door de koning van het dorp vastgezet in een kerker. ,,In eerste instantie goed nieuws voor de gembermannetjes, maar de krakeling heeft geen slechte bedoelingen. Koekie komt daar vrij snel achter en besluit hem te helpen", legt Van Gompel uit.

Quote

Zo'n verhaal ontstaat eigenlijk automa­tisch. Ik maak schets, na schets, na nog een schets. Als ik het verhaal en alle karakters in mijn hoofd heb en uiteinde­lijk perfectio­neer op papier, dan bewerk ik het later na op de computer

Van Gompel

Krakelings hoofd is zowaar ondersteboven gaan zitten. Bedroefd kijkt hij door de tralies naar buiten. Hij wil niemand kwaad doen, vertelt hij aan Koekie. Van het een komt het ander, wat uiteraard allemaal terug te zien is in het prentenboek, die bij inlevering van de kleurplaat of bij besteding van 25 euro wordt uitgedeeld. Dat is Van Gompel om het even. Hij vindt het 'gewoon heerlijk' om zijn werk tentoon te stellen. ,,Zo'n verhaal ontstaat eigenlijk automatisch. Ik maak schets, na schets, na nog een schets. Als ik het verhaal en alle karakters in mijn hoofd heb en uiteindelijk perfectioneer op papier, dan bewerk ik het later na op de computer."

Boost

Het stikt in Van Gompels woonkamer c.q. atelier van de tekenmappen. ,,Die schetsen kun je zien als aantekeningen. Daar wordt alles in opgebouwd. Alles wat ik in een verhaal verwerk, dat heeft een betekenis." Als voorbeeld noemt hij een kraai, die onheil symboliseert. Details kenmerken Van Gompels illustratorschap, stelt hij.

Dit project moet zijn illustratorschap een boost geven. Met zijn werk als stoffeerder knoopt hij de eindjes aan elkaar, maar het liefst doet hij dat in de toekomst met hetgeen waar zijn echte passie ligt: tekenen. ,,Ik zie dit project als een kickstart, een nieuw begin van mijn creatieve carrière."

Vestigingen van bakkerij Van Heeswijk: Bergeijk, Bladel, Dommelen, Luyksgestel, Meerhoven, Valkenswaard en Veldhoven.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (88%)
  • Nee (12%)
4175 stemmen