Cyriel Pfennings-Richardson (l.) en John Sandiford (r.) in het kantoor op Strijp S, het crisiscentrum van de actie Rebuild SXM.
Volledig scherm
Cyriel Pfennings-Richardson (l.) en John Sandiford (r.) in het kantoor op Strijp S, het crisiscentrum van de actie Rebuild SXM. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In de bres voor wederopbouw Sint-Maarten vanuit Eindhoven

EINDHOVEN - Sint-Maartenaren John Sandiford en Cyriel Pfennings-Richardson zamelen vanuit Eindhoven geld in voor verwoeste eiland. De actie heet Rebuild SXM en wordt gecoördineerd vanuit Strijp S.

Op Sint-Maarten is internet niet of nauwelijks beschikbaar. Dus belt John Sandiford op deze zaterdagavond met zijn zus en geeft hij de laatst bekende coördinaten door van José, de orkaan die het door Irma verwoeste eiland in de nacht van zaterdag op zondag schampt. ,,Zo blijven ze toch op de hoogte van de koers van de storm.”

Sandiford heeft liefst zes zussen op het caribische eiland. Gelukkig zijn ze allemaal ongedeerd. Hun huizen en andere eigendommen zijn soms zwaar beschadigd. ,,Maar het belangrijkste is dat ze leven.” In de eerste uren na het passeren van de allesvernietigende orkaan was de onzekerheid groot. Contact krijgen lukte niet. ,,Toen ik eenmaal wist dat ze het alle zes overleefd hadden, was ik zó blij. Daar zijn geen woorden voor.”

Klokgebouw crisiscentrum

Sandiford doet zijn verhaal vanuit zijn kantoor op het Klokgebouw op Strijp S. Dat is inmiddels uitgegroeid tot het crisiscentrum van Rebuild SXM, de actie die de afgelopen dagen in gang werd gezet door Sandiford en Cyriel Pfennings-Richardson. Beiden zijn geboren en opgegroeid op Sint-Maarten, maar al jaren wonend en werkend in Brabant. Sandiford in Eindhoven, Pfennings in Tilburg. Ze kennen elkaar al sinds de basisschooltijd op het eiland.

In de eerste dagen nadat de orkaan over het eiland trok, was de machteloosheid groot. ,,Cyriel en ik hadden veel contact met elkaar. We deelden op Facebook de posts van donatie-acties, Cyriel bundelde informatie over de situatie op Sint-Maarten in een album dat qua likes explodeerde. Maar we wilden méér doen, zelf iets doen. We wisten alleen niet wat.”

Langzaam groeide het idee van Rebuild SXM (SXM is de landcode van Sint-Maarten). ,,Er zijn een paar momenten in het leven dat je op moet staan. We zijn hier vanuit Nederland in de positie om iets te doen. We kunnen een website bouwen, we kunnen ons netwerk aanspreken, we kunnen iets organiseren.”

Inmiddels is een stichting opgericht, is een flinke groep vrijwilligers gemobiliseerd en is de website in de lucht. De actie is nog volop in ontwikkeling. De twee initiatiefnemers draaien op adrenaline. ,,Het zijn korte nachten.” Via de site kan gedoneerd worden, maar Rebuild SXM wil ook een platform zijn voor andere serieuze hulpinitiatieven voor Sint-Maarten. ,,Er gebeurt nu veel op dat gebied. We willen helderheid scheppen, partijen met elkaar in verbinding brengen.”

Dezer dagen wordt precies in kaart gebracht hoe het geld straks ingezet zal worden. ,,We willen alles zo transparant mogelijk doen. Mensen die doneren, kunnen erop vertrouwen dat het goed terechtkomt. De mensen op Sint-Maarten hebben een doorslaggevende stem, zij geven aan waar het meest behoefte aan is.” 

Veel acties die nu opgezet worden, zijn gericht op noodhulp. Om de mensen nu in de eerste dagen en weken te helpen. Ook Rebuild SXM wil daar een bijdrage aan leveren, maar is ook op de langere termijn gericht. ,,Het eiland zal nog jaren nodig hebben om weer op te krabbelen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven