In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Een gehamsterd verhaal over Werner
SerieHet is door de coronacrisis even improviseren geblazen met de bezoekjes in de straat. Niet in het minst omdat onze pasgeboren zoon Sebastiaan door allerlei protocollen een - om het eufemistisch uit te drukken -nogal bijzondere kraamweek had.
Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat in Eindhoven op de koffie.
Gelukkig had ik de laatste tijd al een paar van deze rubriekjes 'gehamsterd'. De komende weken wissel ik dus wat oudere verhalen van voor de COVID 19-ellende af met verslagen van ontmoetingen 'nieuwe stijl' op gepaste afstand of misschien via WhatsApp video. Enfin, bij de boomlange Werner ben ik al een tijd geleden op de koffie gegaan.
Een paar maanden ervoor verliet hij op zijn 35ste het ouderlijk huis om voor het eerst zelfstandig te gaan wonen. ,,Het betekent dat ik wat vaker moet koken en wassen, hè. Maar voor de rest? Ach." Hij haalt zijn schouders lichtjes op om zijn punt kracht bij te zetten dat het zo veel nu allemaal ook weer niet voorstelt, die stap vanuit Roermond naar Eindhoven.
,,Het is wel heel fijn dat ik nu vlakbij mijn werk woon. Dat scheelt enorm." Dat werken vindt plaats bij Signify, het voormalige Philips Lighting op de High Tech Campus, zo'n drie kilometer verderop en tien minuten fietsen van de Pioenroosstraat.
Sinds oktober 2019 is Werner officieel octrooigemachtigde, zo is ook terug te lezen in het register dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bijhoudt. ,,Dat betekent dat ik mensen mag helpen bij het verkrijgen van een bepaald octrooi. Ik ben, zeg maar, een advocaat van de techniek en houd in de gaten of er inbreuk is op een octrooi."
Inkepinkje in beschuit
Werner noemt een beroemd voorbeeld van een octrooikwestie: het inkepinkje in beschuit, een uitvinding van uitvinder Theo Tempels. Toastjesmaker Haust vond dat het octrooi vernietigd moest worden, omdat de uitvinding niet inventief genoeg zou zijn voor een octrooi. ,,De rechter bleek het daar niet mee eens", zegt Werner.
De Limburger tempert wilde ideeën die bij me opkomen wanneer we het hebben over zijn beroep. Of hij te maken krijgt met fantastische uitvindingen die hij met hand en tand moet verdedigen, vraag ik bijvoorbeeld. ,,Ach nee, het gaat vaak om heel kleine aanpassingen in al bestaande technieken. Het is niet zo dat ik dagelijks te maken krijg met iemand die net zo'n grote uitvinding als de gloeilamp heeft gedaan. Ze zeggen soms dat techniek snel verandert", zegt de van origine elektrotechnicus. ,,Maar ik vind dat het eigenlijk allemaal best langzaam gaat."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Bij duiken vindt Gretel echt ontspanning
Het liefst bel ik spontaan aan wanneer ik een rondje in de straat doe. Laatst kwam ik na zo'n ronde terug en vertelde ik mijn vrouw dat het op de bonnefooi niks geworden was, maar dat ik wel liefst vijf nieuwe afspraken met straatgenoten had staan. Mijn eigen drang naar spontaniteit werd niet overal meteen beantwoord. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Even terug in India bij Sidharth in huis
EINDHOVEN - Het is 19.45 uur. Ik heb net krieltjes uit de oven en een vegaschnitzel achter de kiezen wanneer ik door de regen de straat in loop. Wanneer Sidharth opendoet, ruik ik het meteen: ik had beter met een lege maag kunnen aanbellen bij deze vriendelijke Indiër. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Onder de palmboom in de voortuin
Hoe kan ik nou op een zo corona-veilige manier (of hoe je dat ook zegt) toch doorgaan met mijn bezoekjes in de straat? Op een dag dat de zon aardig schijnt, moet ik denken aan Irma die een forse palmboom in haar voortuin heeft staan, met daaronder een bankje.
-
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Menneke en Maltezers in ons eigen huis
Door het decreet vooral thuis te werken en omdat ik de afgelopen week iedere dag een keer of vier heb moeten niesen, leek het me niet zo handig die bacillen in de straat te gaan verspreiden. De blik gaat dus voor deze keer naar binnen, naar mijn eigen huis. Naar ons huis om meer precies te zijn. -
-
-
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Sjoerd gaat er gewoon het beste van maken
Of ik een dagje later langs kan komen, vraagt Sjoerd als ik voor de eerste keer bij hem aanbel. ,,Ik heb al anderhalve week griep, niet normaal meer. Maar ik ben bíjna beter.'' -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven