René van Hooren
Volledig scherm
René van Hooren © Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Een goochelende karikaturist

SerieEINDHOVEN - Een tijd terug zat ik te grasduinen op de site van de Kamer van Koophandel om te kijken welke bedrijfjes er zoal staan ingeschreven op de Pioenroosstraat. Ik klikte door naar de site van Studio Nuts, het bedrijfje van 'de goochelende karikaturist' René van Hooren. Zijn gezicht is me dus niet onbekend als ik hem een dag later tref in zijn voortuin, zo'n twintig huizen van mijn eigen huis.

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat?
Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

René praat vlug en veel, merk ik wanneer hij twee kopjes Nespresso prepareert. ,,Komt van pas bij het goochelen. Is een mooie afleiding, dat geklets", zegt hij op het moment dat hij een stapel kaarten door de lucht laat vliegen.

Hij legt de kaarten voor me neer en zegt dat ik er een moet kiezen. Ondertussen oreert de 57-jarige René vrolijk verder. ,,Je hoeft hem alleen maar in gedachten te nemen."

,,Schoppen vier", denk ik. ,,Nee, toch maar schoppen aas. O nee, dat ligt te veel voor de hand. Toch maar weer terug naar schoppen vier." René friemelt wat met de kaarten en raadt alsof het niks is dat ik schoppen vier had gekozen. Ik snap er geen bal van. Hoe kan dit? René lacht de lach van iemand die een kleine overwinning heeft geboekt.

Hypnotiseren

Zo'n honderd boekingen per jaar zegt hij te hebben. ,,Vooral in het weekend. De rest van de tijd rommel ik een beetje aan. Wat tennissen, lezen. Rijk hoef ik niet te worden." Er ligt een dik boek over hypnose op tafel. Ook dat kunstje vertoont hij op feesten en partijen. Verdorie, hij heeft me bij die kaartentruc ook zitten hypnotiseren, schiet door m'n hoofd. ,,Als mensen bereidwillig zijn, laat ik ze aan de grond genageld staan. Ook al leg ik een briefje van honderd voor ze: ze kunnen er niet bij."

Voordat René elf jaar geleden naar de Pioenroosstraat verhuisde, woonde hij in de Primulastraat. ,,Maar daar werd ik weggepest door de huiseigenaar." Een vaste relatie zegt de goochelaar niet te hebben. ,,Wel een paar vriendinnen hier en daar."

Zoon

,,Mijn zoon van 19 woont hier ook", vervolgt hij. ,,Maar hij heeft een tussenjaar en zit een half jaar in Amerika. We hebben nu langere gesprekken dan wanneer hij hier is. Hier appt hij alleen: 'Pap, hoe laat gaan we eten?' Vanuit Amerika vertelt hij ook echt wat hij zoal die dag heeft gedaan. Nu hij er niet is, heb ik wel meer tijd om te tennissen."

,,Over die sport gesproken", zeg ik. ,,Ik ben al tijden op zoek naar iemand die af en toe wil tennissen."

pioenroosstraat
Volledig scherm
pioenroosstraat © ed

,,Mooi", oppert René. ,,Dan gaan we de volgende keer een balletje slaan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven