Giny Middel.
Volledig scherm
Giny Middel. © Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Het einde van Giny's werkende bestaan

SerieEINDHOVEN - Als iemand veel mensen uit de buurt kent, is het Giny Middel wel. Zelf zegt ze dat het wel meevalt, maar ondertussen is ze bij heel wat projecten betrokken die de sociale cohesie in de buurt bevorderen. 

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? 
Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

Zo draagt ze haar steentje bij aan de ZorgSamenBuurt. Sinds kort is er dankzij dat initiatief een moestuintje in de straat, waar bewoners samen groenten kunnen kweken. Giny houdt er een oogje in het zeil.

,,We hopen dat mensen meer betrokken raken en elkaar meer en makkelijker hulp bieden", legt Giny uit. Zo is ze bij wel meer activiteiten betrokken, vertelt ze op haar lege zolder. Ze heeft een lees-, wandel-, en eetclub. En tot voor kort zat ze in het bestuur van Peuterspeelzaalwerk Nuenen. Een functie die ze na haar pensioen is gestart na een carrière als pedagoog. Maar daar stopte ze onlangs mee.

Daar stond ze maar al te goed bij stil toen ze aan het opruimen sloeg op zolder. Door een brand twee deuren verderop was er ook bij Giny roetschade. De zolder wordt binnenkort hersteld. In het opruimproces gingen heel wat herinneringen door haar handen. ,,Het woord 'peuterspeelzaal' heeft jarenlang als het ware op mijn voorhoofd gestaan. Het voelt alsof ik de periode van mijn werkende bestaan nu afsluit met het opruimen van de zolder, waar ik bijvoorbeeld ook boeken uit mijn studietijd tegenkwam. Dat vind ik prima. Maar het is ook wennen. Je ontleent je identiteit immers op een bepaalde manier aan je werk", vertelt de 73-jarige Giny.

Ze geeft me een krantenartikel, gepubliceerd in 1971, net na haar afstuderen als pedagoog aan de Universiteit Utrecht. Ze staat op de foto met een zwarte hoornen bril en een kapsel met pijpenkrullen, die onmiskenbaar de vroege jaren 70 ademen. ,,Mijn scriptie ging over peuterspeelzalen. Die waren in die tijd nog nauwelijks onderzocht." Giny lijkt me niet de persoon die heel veel aan het toeval overlaat. Punten die ze wil bespreken, heeft ze al netjes uitgeprint op een A4'tje. We hebben het ook over haar twee dochters. Eén heeft een bijzonder beroep, zegt ze glunderend. ,,Ze is kamelenmelker in Berlicum. Dat is de enige kamelenmelkerij van Europa." Ook over haar kleinzoon vertelt ze trots. ,,Hij gaat binnenkort naar de middelbare school. Of hij ook bij mij op zolder een bureau mocht inrichten, vroeg hij laatst. Nou, dat zou natuurlijk wel heel gezellig zijn, als hij hier af en toe zijn huiswerk komt maken."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven