Volledig scherm
© Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Liefdesverdriet heeft Stefan in de tang

SerieWat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat? Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen op de koffie in de Pioenroosstraat.

Meestal hebben de gesprekjes tussen Stefan en mij nauwelijks iets om het lijf. Als ik zijn huis voorbijloop richting de supermarkt en hem in de voortuin op zijn bankje zie zitten met een sigaretje en/of biertje in de hand, houden we (in willekeurige volgorde) het doorgaans bij:

"Hoe gaat-ie?”
"Goed, met jou?”
"Ook goed!”
Of: "Lekker weer hè?”
"Ja, we moeten er maar van genieten.”
"Precies, houdoe!"

Een maand of wat terug hing de vlag er ineens anders bij.

"Hoe gaat-ie?”
"Slecht. Het is voorbij."

Ik stond even met mijn bek vol tanden en hoorde aan dat Stefans relatie een dag of wat ervoor op de klippen was gelopen.

Op het moment dat ik bij hem aanbel, heeft het liefdesverdriet hem nog altijd stevig in de tang, zo zegt hij. Winny, een zwarte stuiterbal met honden-adhd, springt onophoudelijk tegen mijn been omhoog. "Ze is blij je te zien", zegt Stefan en haalt een koekje om het beest bij me weg te lokken.

In de woonkamer schijnt aanvankelijk alleen het licht van de tv. Op de salontafel een grote doos vol dvd's.

"Ze hebben ook nog eens internet en tv afgesloten", verzucht Stefan. "Ik had per ongeluk 13 euro nogwat te weinig betaald. Heb het ondertussen overgemaakt, maar blijkbaar duurt het een paar dagen eer ze de boel weer aan de gang hebben."

Stefan zucht nog eens diep. Zijn adem stokt. "Misschien heb ik er zelf wel met de pet naar gegooid", nu niet meer doelend op de gang van zaken met zijn provider. Hij wil best vertellen wat er zoal gebeurd is. "Maar dat hoef je niet allemaal op te schrijven."

Zijn dochtertje van zes ziet hij nu vooral in het weekend en in de vakanties. "Zij is eigenlijk mijn enige ontspanning. Maar echt ontspannen lukt gewoon even niet."

Stefan vertelt dat hij best zou willen reizen, zoals vroeger, toen hij voor het Britse textielbedrijf Laura Ashley etalages schilderde. "In die tijd heb ik heel Europa gezien. Prachtig! Mooiste tijd van mijn leven."

"Maar ik ben overspannen geboren", vervolgt hij. "Ons mam was zwaar overspannen toen ik eruit kwam. Ons pap was toen al bij haar weg. Daar is het volgens mij al misgegaan."

Komende maand wordt ook spannend voor Stefan. Dan ziet hij zijn andere dochtertje van acht jaar oud voor het eerst in zeven jaar tijd weer.

"Ik heb via de rechter destijds geprobeerd haar te mogen zien, maar dat is niet gelukt. Nu wil ze blijkbaar weten wie haar papa is. Heel mooi dat dit nu ook gaat gebeuren."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven