Paul van Hulten
Volledig scherm
Paul van Hulten © Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Moord in het huis van Man From The South

SerieEINDHOVEN - Na de eerste publicatie van deze rubriek kreeg ik telefoontjes van mensen die ooit in de Pioenroosstraat hebben gewoond en weetjes uit het verleden wilden delen. Zo wist een man die eind jaren 40 vanuit Groningen naar Eindhoven verhuisde - hij was zelf toen nog een jongetje - me te vertellen dat er in 1952 een moord had plaatsgevonden in het huis van zijn toenmalige buren. Een online krantenarchief bevestigde het verhaal.

Volledig scherm

Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat?
Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

Ik heb dus nogal een binnenkomer bij muzikant Paul van Hulten, ook bekend als Man From The South, als ik vertel wat er vroeger in zijn huis is gebeurd. Hij is er even stil van. De moordenaar bleek zijn vrouw te hebben gewurgd. Daarna gooide hij haar van de trap zodat hij aanvankelijk kon beweren dat het een ongeluk was. Niet snel erna kwam de duistere toedracht boven water. ,,Schrik je ervan?", vraag ik. Paul laat het even bezinken. ,,Nee, niet echt. Het is ook al lang geleden. Maar ik weet niet of ik het wel ga vertellen aan mijn vriendin.”

Paul komt geaard over. Flapt er niet zomaar wat uit, maar kiest zijn woorden geduldig. Aan de muur hangen een paar mooie gitaren en bassen van het merk Rickenbacker. Katten Vladimiromic en Roald drentelen rond. ,,Ik praat soms met ze in m'n eigen kattentaaltje. Smoddeboy, zeg ik dan. Of Smeddebekkie. Het zijn me nogal types, die twee", zegt Paul terwijl hij een ongelofelijk straffe bak koffie zet. ,,Ik drink geen koffie, dus geen idee of het te drinken is."

We keuvelen over de straat. En over wat er zoal in het verleden in zijn huis is gebeurd. Over muziek. En over FC Eindhoven, waar het er ouderwets gezellig aan toe gaat. Als de wind goed staat, kun je in de straat de zingende supporters horen. ,,Waarschijnlijk het uitpubliek", vermoedt Paul. ,,Want die van ons zijn niet zo luidruchtig."

Moorden zijn wel een trackje waard

In zijn huis heeft de singer-songwriter al heel wat bijzondere muziek gecreëerd. Zo ook zijn album Paeonia, de Latijnse benaming voor pioenroos. Nu is Man From The South aan het schrijven aan zijn nieuwste boreling. Paul speelt een stukje voor op zijn akoestische gitaar. Doet me aan Metallica denken, zeg ik. ,,Kan wel kloppen", zegt hij. ,,Daar heb ik een paar weken veel naar geluisterd."

,,Nu de teksten nog. Dat gaat meestal wat stroever bij mij. Eerst komen altijd de melodieën."

Of de moord in zijn huis een inspiratie kan zijn, vraag ik. Weer neemt Paul een korte pauze. En dan: ,,Ja, dat is denk ik wel een trackje waard."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven