Martijn Mol in zijn woonkamer in de Pioenroosstraat, waar in 1977 The Sex Pistols zijn geweest.
Volledig scherm
Martijn Mol in zijn woonkamer in de Pioenroosstraat, waar in 1977 The Sex Pistols zijn geweest. © Niels Guns

In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Sex Pistols in Martijns woonkamer

SerieEINDHOVEN - The Sex Pistols hebben hier in de straat ooit een feestje gecrasht. Dat schreef Corrie de Leeuw ongeveer twee jaar geleden in een verhaal in deze krant. Ik vroeg haar na die publicatie in welk huis dit historische tafereeltje zich nu eigenlijk precies had afgespeeld.

pioenroosstraat
Volledig scherm
pioenroosstraat © ed

”Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat?
Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat op de koffie.

Het bleek drie deuren van mijn huis waar de geduchte Britten na hun optreden in de Effenaar de boel nog even onveilig hadden gemaakt. Alhoewel, ze gedroegen zich ordentelijk, als ik Corrie mag geloven.

Het gezicht van de 27-jarige Martijn Mol begint te stralen wanneer ik bij hem aanbel en vertel dat Sid Vicious en co in zijn woonkamer zijn geweest. ,,Echt waar? Gaaf!”

Ik heb een jubileumboek van de Effenaar als cadeau meegenomen met daarin foto’s van de punkers in Eindhoven. Martijn bladert er gretig doorheen terwijl we besluiten voor de volledigheid dan ook maar het debuutalbum van The Pistols op te zetten. Op Spotify, dat wel.

Martijn is ook muziekliefhebber, vertelt hij tijdens een rondleiding door zijn benedenverdieping. Het huis wordt in drie delen verhuurd. Iedere huurder betaalt afzonderlijk fors meer dan ikzelf aan hypotheek kwijt ben voor een heel pand, zo blijkt. In de slaapkamer een dikke dj-set waarvan het geluid soms tot aan mijn eigen achtertuin reikt. Gelukkig heeft Martijn een goede smaak.

We praten verder. Over het wat beruchte huis, waar zich heel wat heeft afgespeeld, zo weet ook Martijn. Laatst nog werd één van zijn huisgenoten eruit gezet omdat hij zijn huur al een paar maanden niet had betaald. En ik kan me zelf nog allerlei verhalen herinneren. Van de jonge vrouw die zichzelf hier ooit van het leven beroofde bijvoorbeeld.

,,Eigenlijk heb ik zo goed als nul contact met de andere huurders”, vertelt Martijn.

,,Het liefst zou ik een eigen huisje of appartement huren. Maar dat is in Eindhoven nu niet te doen. Zelfs niet voor iemand met een aardige baan als ik.”

Op die baan is Martijn - hij omschrijft zichzelf als een creatieve nerd - maar wat trots. Hij werkt als ‘creative technologist’ bij Greenhouse in het centrum van de stad. ,,Soms ben ik misschien te enthousiast”, doet hij uit de doeken. ,,Ik heb vorige week even aan de rem moeten trekken. Soms vind ik het lastig mijn werk los te laten. Tja, dat krijg je als je perfectionist en ontzettend koppig bent. Dat ik aan de rem trok, is voor mij trouwens al een hele overwinning. Dat zou ik een paar weken geleden nog niet hebben gekund.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven