In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Straatnaam onmogelijk uit te spreken
SerieEINDHOVEN - Och germ, denk ik wanneer de 19-jarige Son Le uit Vietnam me vertelt over zijn allereerste wandeling door Eindhoven, nu zo'n anderhalf jaar geleden. ,,Mijn telefoonaansluiting was nog niet geregeld, dus ik had nog geen internet. Ik ben een stukje gaan wandelen, maar raakte de weg kwijt. Het duurde meer dan vier uur voordat ik de straat weer had gevonden. Ik heb aan een paar mensen de weg proberen te vragen, maar niemand begreep me toen ik 'Pioenroosstraat' probeerde uit te spreken."
Wat gebeurt er eigenlijk in mijn eigen straat?
Journalist Niels Guns wil het weten en gaat bij iedereen in de Pioenroosstraat in Eindhoven op de koffie.
Als je voorgaande zin leest en als Nederlander de klanken voor de geest probeert te halen, lijken de 'oe', 'oo', 'aa' en daartussenin wat medeklinkers gesneden koek. Maar voor een Vietnamees is de straatnaam waarin Son verzeild is geraakt een onmogelijke bekkenbreker. Om eerlijk te zijn: Sons uitspraak lijkt in de verste verte niet op hoe ik het uitspreek. Andersom lukt het mij trouwens niet eens om Sons naam in fatsoenlijk Vietnamees over m'n lippen te krijgen, dus we staan een beetje quitte.
Net als zijn tweelingbroer Nam, die er nu even niet is, studeert Son in Eindhoven. Ook zijn zus heeft die route doorlopen en heeft nu ondertussen een baan in Amsterdam. Wat Son precies gaat doen na zijn studie ICT, weet hij nog niet. ,,Maar ik denk dat ik wel in Nederland blijf. Eerst een baan vinden en geld verdienen en dan kijk ik verder."
Ook bij de familie Le geldt het cliché dat het wennen is in Nederland. ,,In Saigon ken ik iedereen in onze straat, hier eigenlijk niemand. En ik mis het Vietnamese eten. Nederlands eten is prima, maar ik vind het niet zo lekker als dat van ons."
,,Kom, je hoeft niet zo beleefd te zijn", werp ik hem voor. ,,Oké, vooruit, het Nederlands eten is echt niet lekker, haha."
Son is enorm goedlachs. Naast zijn broer wonen nog vijf andere mensen in zijn huis. ,,Uit Ierland, Bulgarije en Nederland", zo somt hij op. ,,Ik heb een tijdje voor Deliveroo eten bezorgd, maar ik wist niet dat ik BTW-aangifte moest doen. Toen lag er ineens een blauwe brief met de mededeling dat ik 4000 euro boete moest betalen. Gelukkig is dit omgezet in een waarschuwing."
Son vraagt me of ik weet hoe hij zijn eenmanszaakje moet uitschrijven bij de Belastingdienst. ,,Ik denk dat je de Belastingtelefoon even moet bellen", zeg ik. Aan Sons gezicht is te zien dat ook dit in het Vietnamees een onbestaanbare klankencombinatie is. ,,Als je er niet uitkomt, kom dan maar langs, dan bel ik wel even voor je."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Waarom ik bij iedereen in mijn eigen straat op bezoek ga
EINDHOVEN - De Pioenroosstraat is de meest veelzijdige straat van Eindhoven. Erg wetenschap-pelijk is die stelling niet, toch opper ik hem graag. Ik hoorde de stelling ooit op een feestje, uit de mond van iemand die zelf hier gewoond heeft. Bleek uit onderzoek, zei hij. Welk onderzoek? Dat wist hij niet precies meer. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Naomi Osayi vraagt niet om medelijden
EINDHOVEN - De geur van een exotisch kostje lokt me naar een wagenwijd openstaande deur, niet ver van mijn eigen huis. Aanbellen is dus niet nodig bij de woning waar de 35-jarige Nigeriaanse Naomi Osayi aan het koken is. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Weerzien na 35 jaar
EINDHOVEN - Bij het mooiste huis van de straat -want een hoekhuis met grote tuin en nog alle originele vooroorlogse houten kozijnen en raamwerk intact- verschijnt een gelaat achter het raam van de voordeur dat ik al zo’n 35 jaar niet heb gezien. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Het verdriet om Hans gaat nooit weg
EINDHOVEN - Ook al is het winter wanneer ik bij hem aanbel: de 73-jarige Piet loopt lekker op blote voeten door zijn huis. Ik meen kleurverschil te zien op zijn goeddeels bruine voeten. Op sommige plekken is het wat witter. Vermoedelijk daar waar de banden van slippers lopen die hij in zijn tweede thuisland Sri Lanka draagt. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: De man met de dreads die dingen creëert
Gek eigenlijk, dat je sommige gezichten in je eigen straat al heel lang kent van het voorbijgaan, zonder dat er een naam, stem of verhaal bij hoort. De man met de dreads is zo iemand die ik al ontelbaar keer door de Pioenroosstraat heb zien rijden of fietsen. Maar nooit wisselden we een woord.
-
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Het einde van Giny's werkende bestaan
EINDHOVEN - Als iemand veel mensen uit de buurt kent, is het Giny Middel wel. Zelf zegt ze dat het wel meevalt, maar ondertussen is ze bij heel wat projecten betrokken die de sociale cohesie in de buurt bevorderen. -
-
-
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: De Groothertog van Stratum
EINDHOVEN - 'Je moet achterom gaan", roept de Poolse overbuurman nadat ik drie keer vergeefs heb aangebeld. ,,Daar is-ie altijd." Het blijkt te kloppen. Houthakkend met een bijl zit André -op Facebook noemt hij zichzelf André Lamzak- op zijn loungebank in de achtertuin. -
Serie
In de Pioenroosstraat in Eindhoven: Alle drie bij de 'Appie' aan het werk
EINDHOVEN - Op dagen dat energieverkopers, collectanten of Jehova's getuigen hun ronde doen in de straat, sta ik nogal eens voor een dichte voordeur. Ik geef mijn straatgenoten geen ongelijk, want met name die eerste groep heb je niet zomaar afgeschud. De voordeur van Ugur Yilmaz gaat wel open, ondanks een klein legertje deurkoopmannen een stuk verderop.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven