Volledig scherm
Simon, Karim, Valentino, Ibrahim en Talip in De Toeloop in Eindhoven. © fotomeulenhof

In De Toeloop in Eindhoven is politiek een poppenkast

VerkiezingenEINDHOVEN - Ibrahim uit Eindhoven is negentien. Hij zegt: ,,Ik ben werkzaam als installatiemonteur in heel Nederland, Duitsland en België.” Een bijna plechtige zin, uitgesproken als het rumoer wat is weggezakt in jongerencentrum De Toeloop in Tongelre.

Verdraaien
De rust treedt weer in, een uurtje nadat de komst van ‘de media’ tot wat opwinding heeft geleid bij de pakweg vijftien jongens die deze maandagavond ook de lange, steile ijzeren trap naar het jongerencentrum hebben beklommen. Ze hadden ‘de pers’ energiek en zonder omhaal welkom geheten met een vraag. ‘Waarom verdraaien jullie altijd alles?’ Oei. Altijd? Alles? Is het echt zó erg?

Poppenkast
Hoe dan ook, over politiek zou het moeten gaan. Wat betekenen de verkiezingen van 15 maart voor de jonge mannen hier bijeen? Valentino Hamidovic, met Bosnische voorvaderen, weet een antwoord. ,,Politiek is totaal niet belangrijk. Het is een grote poppenkast.” Zo. Kom daar nog maar eens overheen. Valentino geeft ook geschiedkundige duiding. ,,Ze hebben vroeger verkiezingen verzonnen om geen burgeroorlog uit te laten breken. Als je mensen laat kiezen, gaan ze niet vechten.” Simon Leijen van Dynamo Jeugdwerk komt er nu ook even bij staan, net als zijn collega-jongerenwerker Ilona Bijsterveld. Zij is hier de enige vrouw vanavond.

Wilders
Ibrahim – hij geeft zijn achternaam niet prijs – zegt iets onverwachts. ,,Ik ben zelf Marokkaan, maar ik ga stemmen op Geert Wilders. Kijken of dat mannetje ons weg krijgt.” Iemand vult hem aan. ,,Wilders heeft gezegd dat alleen criminele Marokkanen weg moeten.” Weer iemand anders: ,,Dan ik ook.” Grapje. De telefoon van Valentino gaat. ,,Kijk hier, Geert Wilders belt mij.” Hilariteit. Fotograaf Ton van de Meulenhof zet zijn dure camera pontificaal op de bar en de reactie komt vlot. ,,Wij kennen jou niet beloven dat je met die camera weggaat.” Ton denkt dan weer van wel.

Zeker stemmen
Talip Güntekin komt binnen. Hij zegt meteen dat hij het wil hebben over een oud stuk in het Eindhovens Dagblad, over café De Sportvriend, want er klopte niet veel van. Een halfuurtje later, als Talip met anderen door Ton op de foto is gezet, blijkt dat hij ondertussen de oude berichten over ‘het café van ons pap’ nog eens op zijn telefoon heeft opgezocht. Eigenlijk klopten die berichten toch wel redelijk, ziet Talip bij nader inzien. Hij studeert sociaal-cultureel werk aan het Summa-college en is vanavond de enige bezoeker die zegt dat hij zeker gaat stemmen, en ook op wie. ,,GroenLinks. Jesse Klaver zegt mooie dingen. Wat dan? Bezuinigen op het koningshuis, bijvoorbeeld, is best een slim idee. Ik moet wel eerlijk zeggen, ik stem ook GroenLinks omdat ik een beetje ben aangespoord door mijn vriendin.” Talip is serieus bezig, hij heeft naast zijn studie een baan, ‘in het Catharinaziekenhuis. Schoonmaken.’

Branie
Karim – geen achternaam - kan kort zijn over politiek.,,Ik heb er niks mee, ik hou er niet van, je kunt er niks mee bereiken.’ Dan heeft Ibrahim uitvoeriger tekst, als de rust in De Toeloop is weergekeerd. Dat hij op Wilders gaat stemmen was branie natuurlijk, Ibrahim gaat waarschijnlijk helemaal niet stemmen. Ibrahim, ‘werkzaam als installatiemonteur’ sinds zijn vijftiende, vindt de politiek net als Valentino ‘een grote poppenkast.’ ,,Als er iets gebeurt in Palestina of Turkije, een bomaanslag bijvoorbeeld, laat de Nederlandse politiek het hangen. Maar als er een vliegtuig boven de Oekraïne neerstort, gaat Rutte zich er meteen mee bemoeien.” Tot zover de Haagse politiek door Ibrahims ogen. Wat hem echt bezighoudt, wat hij dagelijks meemaakt, is iets anders. Het zijn geen nieuwe verhalen, maar bij Ibrahim zijn ze zichtbaar niet van horen zeggen. Hij lijkt een beetje aangeslagen als hij vertelt over etnisch profileren en discriminatie bij sollicitaties. ,,Negen van de tien keer word ik als Marokkaan raar aangekeken. Ik loop dan gewoon verder, maar het blijft wel in m’n achterhoofd hangen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven