Volledig scherm
Pegida flyer actie loopt volledig uit de hand in Eindhoven

In Eindhoven aangehouden Pegida-aanhangers weer op vrije voeten

videoEINDHOVEN - De Pegida-aanhangers die zaterdag in Eindhoven werden aangehouden zijn diezelfde avond na verhoor weer vrijgelaten. De politie heeft een dossier opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie gestuurd, zo meldt een woordvoerder. Het OM zal zich verder buigen over de zaak.

Voorman Edwin Wagensveld van Pegida en de andere demonstranten voerden zaterdagmiddag een flyer-actie in de Frankrijkstraat, enkele straten van de Al-Fourqaan-moskee vandaan. Een groep van dertig tot veertig tegendemonstranten schreeuwde leuzen vanaf de andere kant van de straat. Ook bekogelden ze de Pegida-aanhangers met stenen en eieren.

Niet veel later werden Wagensveld en de andere Pegida-sympathisanten - onder luid gejoel - aangehouden en afgevoerd. Wagensveld gaf direct aan dat hij aangifte tegen de stenengooiers gaat doen bij de politie. Hij zegt volgende week terug te komen. De rust keerde daarna terug, in een met eieren besmeurde Frankrijkstraat. 

Verbod

Al wekenlang bezorgt Pegida de mannen op het Eindhovense gemeentehuis kopzorgen met de aankondiging van demonstraties of, als die worden verboden, flyeracties. De anti-islambeweging weigert zich neer te leggen bij een verbod op een demonstratie rond de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel.

Een betoging op die plek was eerder ontspoord toen tegendemonstranten slaags raakten met de politie. Pegida kon die avond niet doen wat zij van plan waren: een speklap eten voor de moskee. Vorige week werd Wagensveld bij een flyeractie belaagd door een groep tegendemonstranten.

Bekijk beelden van de demonstratie van zaterdag

  1. Honderden Eindhovense studenten al twee dagen geen internet door gebroken kabel ‘ver weg’ bij Culemborg: ‘We zijn machteloos’
    PREMIUM
    Update

    Honderden Eindhoven­se studenten al twee dagen geen internet door gebroken kabel ‘ver weg’ bij Culemborg: ‘We zijn machteloos’

    EINDHOVEN - Al meer dan twee dagen is het leven in de studentenwoningen van wooncorporatie Vestide in Eindhoven ‘moeilijk’. Door een kabelbreuk vrijdagmiddag - ‘ergens onbegrijpelijk ver weg’ - bij Culemborg ligt het internet er voor veel studenten al dagen uit. ,,We voelen ons machteloos, omdat de helpdesk constant valse beloftes doet”, zegt een student tegen deze site die met tachtig anderen aan de Boutenslaan woont.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven