Volledig scherm

In regio gaf Best zorgbudget volledig uit, Heeze-Leende hield 25 procent over (kaart)

EINDHOVEN - Slechts 22 gemeenten in Nederland gaven vorig jaar het zorgbudget helemaal uit. In onze regio heeft Best 100 procent van het geld uitgegeven en Eindhoven is een goede tweede met 99,7 procent. Bladel scoort met 96,6 procent ook goed, maar Heeze-Leende gaf maar 75 procent uit van het zorgbudget. Een vierde deel bleef dus op de plank liggen. Eersel en Bergeijk hadden beide iets meer geld nodig voor zorg. Zij gaven 102 procent uit.

De andere gemeenten in onze regio gaven tussen de 80 en 93 procent uit. Kijk voor de exacte cijfers op de kaart. Van Cranendonck heeft het CBS om onduidelijke redenen geen cijfers. Uit navraag blijkt dat zij 96,1% besteedde van het totaalbudget binnen de WMO.

Geld over
Van de 393 gemeenten in Nederland, hielden er 371 geld over van het budget dat ze van het rijk kregen voor thuishulp en jeugdzorg vorig jaar. Dat meldt het ambtenarenblad Binnenlands Bestuur dinsdag op basis van onderzoek. "De verantwoordelijkheid voor de juistheid van de gegevens ligt bij de gemeenten," aldus Minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten beaamt dat gemeenten terughoudend hebben begroot, omdat er lange tijd onduidelijkheid bestond over het budget en het aantal cliënten.

Vorige maand werd bekend dat gemeenten vorig jaar bijna 1,2 miljard euro aan zorggeld overhielden. Dat is opmerkelijk omdat veel gemeenten in het afgelopen jaar juist aangaven een tekort te hebben.

Kaarten
Onderstaande kaart is van de regio.
Bekijk voor de rest van Nederland de onderste kaart.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 'Overwinning' voor ouders verdronken TU/e-student (26): 'We hebben het dossier, we geloven niet in een ongeluk’

    'Overwin­ning' voor ouders verdronken TU/e-stu­dent (26): 'We hebben het dossier, we geloven niet in een ongeluk’

    BREDA - De ouders van Youri Bicker, de 26-jarige TU/e-student die in 2011 dood werd gevonden in rivier de Mark in Breda, hebben sinds november ‘eindelijk’ vrij toegang tot het onderzoeksdossier over de dood van hun zoon. Daarmee willen ze zelf onderzoek laten doen. Het gerechtshof bevestigt het nieuws. ,,Met de advocaat is afgesproken dat hij dit mag bespreken met zijn cliënten.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven