Volledig scherm
© EPA

Industrie dreigt achter te lopen op buurlanden in modernisering

EINDHOVEN - Er moet flink worden doorgepakt met de digitalisering van de Nederlandse industrie, anders ondervindt deze op termijn schade door concurrentie. 

Dat stelt het team Smart Industry en dat maakt daarom een nieuwe agenda waarin de digitalisering van de industrie in vier jaar wordt geïntensiveerd. Om een inhaalslag te maken moeten investeringen worden vergroot. Volgens het team scoort Nederland namelijk laag, terwijl Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, de VS en China hoog scoren. 

Bij Smart Industry wordt industriële productie met computers en robots gemoderniseerd. Doel is onder meer snel, foutloos en op klantenwens produceren voor de prijs van een massaproduct. 

Budgetten

In het rapport gaat het team aangeven hoe het Smart Industry programma in beleid en in budgetten van de overheid moet worden opgenomen. Daarbij wordt aangehaakt op het topsectorenbeleid en het extra budget van twee keer 200 miljoen euro voor fundamenteel onderzoek in de plannen van het kabinet. Ook op budgetten voor versterking van het midden en kleinbedrijf en ondersteuning van de regio's zal een beroep worden gedaan. Hightech en ICT gaan de sleuteltechnologieën worden. Ook wordt extra ingezet op samenwerkingen tussen bedrijven en overheidsinstellingen en zal gepleit worden voor experimenten en regelvrije zones 

Smart Industry is een initiatief van onder meer FME, TNO en het Rijk. Sinds de introductie in 2014 zijn er onder meer 30 proeffabrieken gestart met 250 bedrijven en instellingen. Ook zijn er 150 presentaties gehouden en zijn er 25 hoge school lectoraten mee aan de slag gegaan. Op 5 februari 2018 presenteert het team het rapport dat tot versnelling moet leiden. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven