Volledig scherm
© ED

Inval bij 'restaurant' Pizza Geert in Eindhoven

EINDHOVEN - Geert en Marleen Tiersma van 'Pizza Geert' in Eindhoven kregen woensdagmiddag ongenood bezoek van een 9 man sterke delegatie van politie, handhaving, sociale recherche en brandweer. "We hebben het gevoel dat wethouder Mary-Ann Schreurs een stok zoekt om ons hier weg te slaan." Zij krijgen bijval van BBL-raadslid Patrick van der Voort.  "Onvoorstelbaar dat je eigen inwoners zo te kakken zet", zegt hij. "Dit riekt naar machtsmisbruik." 

De kwestie rond de 'culturele broedplaats' Pizza Geert lijkt alsnog een grimmige wending te nemen.  Wethouder Mary-Ann Schreurs wil dat Marleen, Geert en zoon Vincent Tiersma vertrekken uit de panden aan de Gabriël Metsulaan - gemeentelijk eigendom - om plaats te maken voor het vooraanstaande designersduo Kiki & Joost. Een aantal raadsleden, met name Van der Voort van BBL, nam het voor Pizza Geert op. Onlangs beloofde de gemeente dat het gezin voorlopig kon blijven, en dat er gezocht werd naar een alternatief onderkomen.

De delegatie die woensdagmiddag aanklopte had een door burgemeester Jorritsma getekende volmacht bij zich, Geert Tiersma moest haar binnenlaten. De controleurs letten onder meer naar de brandveiligheid. "Ze keken overal rond en ze maakten foto's. Van alle stekkerdozen, maar ook van het aftekenbriefje waar we bijhouden wie de wc schoonmaakt", zegt Geert Tiersma. Hij voelt zich compleet overdonderd. De delegatie vertrok na ruim een uur weer. Op grond van hun onderzoek zullen de leden een rapportage opstellen. "Wanneer die af is, wisten ze nog niet."

Huisvredebreuk

De gemeente had het echtpaar eerder laten weten langs te willen komen voor een soort 'constructie-onderzoek' van haar panden, aldus Marleen Tiersma. "We hebben toen een aangetekende brief gestuurd dat we dat niet wilden, omdat we dat als huisvredebreuk zouden ervaren." Maar een huurder mag de eigenaar van zijn woning dat toch niet weigeren? Tiersma weet dat eigenlijk niet. "Maar we hebben daarna niets meer gehoord. En nu krijgen we opeens dit over ons heen. De twee man politie waren er kennelijk bij om ervoor te zorgen dat alles 'ordelijk' verliep. Belachelijk, alsof wij gevaarlijk zijn."

Waarom er sociale recherche bij was? "Wij hebben zelf geen uitkering, maar er logeert wel een huisvriend bij ons die een daklozenuitkering krijgt", aldus Marleen Tiersma. "Ze zeiden dat een ambtenaar gemeld had dat wij hier een restaurant runnen waar hij zou werken. Dat zou bijstandsfraude zijn. Allemaal niet waar." Ze kan er niet over uit. "Afgelopen maandag ben ik nog met hem naar de intake van Neos mee geweest. Hij heeft autisme, WIJeindhoven heeft net geregeld dat hij begeleiding krijgt. De sociale dienst van gemeente Eindhoven weet dat allemaal, ook dat hij hier logeert. De gemeente zou blij moeten zijn dat we hem helpen. En dan sturen ze de sociale recherche op ons af."

Volledig scherm
© ED
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven