Voor het ene is in Eindhoven wel geld, voor het andere niet. Hoe zit dat met de keuzes die worden gemaakt?
Volledig scherm
PREMIUM
Voor het ene is in Eindhoven wel geld, voor het andere niet. Hoe zit dat met de keuzes die worden gemaakt? © Cortes

Is de Eindhovense politiek de weg kwijt?

AnalyseEINDHOVEN - Er is in Eindhoven wel geld voor nieuwe wegen en andere steentjes in het centrum. Maar de knip trekken voor meer veiligheid en zorg, dat is er niet bij. Is de Eindhovense politiek de weg kwijt? Hoe zit dat met de keuzes die worden gemaakt?    

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Maar liefst negentig miljoen euro kost het om nieuwe wegen aan te leggen naar Eindhoven Airport en het nieuwe bedrijventerrein dat Brainport Industries Campus is gedoopt. Ook is er een slordige 18 miljoen euro nodig om de rode steentjes in het centrum van de stad te vervangen door nieuwe, betonnen tegels. Eindhoven poetst zijn uiterlijk op, en dat mag wat kosten kennelijk.

Intussen is er geen geld om te voorkomen dat er een wachtlijst ontstaat voor de slachtoffers van mensenhandel in deze stad, waardoor de kans groot is dat die slachtoffers in hun ellendige situatie blijven hangen of zelfs weer in het criminele circuit verdwijnen. Om er voor te zorgen dat hun woning goed schoon gemaakt wordt, was het nodig dat vier Eindhovense zorgbehoevenden naar de rechter stapten. Ze waren gekort op de hulp. De rechter gaf hen – en met hen tweehonderd andere Eindhovenaren – gelijk: hun huizen moeten volgens een vast urenschema worden schoongehouden. En niet uit de losse pols.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven