Volledig scherm
Studenten verkennen het Stratumseind tijdens de intro. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Is de introductieweek in het Eindhovense nachtleven en een bad van bier nog een beetje te betalen?

EINDHOVEN - Nog voor ze hun eerste drankje bestellen, is er voor sommige studenten al een flinke hap uit hun bierbudget voor deze week. Wie geen slaapplek heeft bemachtigd in een studentenhuis, moet 40 euro neerleggen voor een bedje in het Studentensportcentrum. Verder betaalt iedere student 120 euro voor deelname aan de introductieweek. Daarvoor krijgen ze een week vol activiteiten en feestavonden en drie maaltijden per dag. 

,,Aan eten ben je deze week dus nauwelijks meer iets kwijt", vertelt Juul Klink, die aan de opleiding Industrial Design begint. Ze verwacht dat drank haar grootste kostenpost wordt, al viel de schade de eerste stapavond nog reuze mee. Veel studentenverenigingen zetten deze week gratis fusten in als lokkertje. Op het feest waar Juul belandde was er 2000 liter gratis bier beschikbaar. Alleen toen ze naderhand nog richting Stratumseind toog, moest ze de knip trekken. ,,Ook daar was het nog betaalbaar", vindt haar groepsgenoot Marloes Nieuwstraten. ,,Zeker vergeleken met wat ik gewend ben in Rotterdam." Ze verwacht dagelijks tussen de 10 en 15 euro nodig te hebben. ,,Dat is mijn inschatting. Hoeveel het precies wordt, zie ik achteraf wel."

Ook bij de Spetters, het groepje van intropapa Timo van Helvoort, rekenen ze erop dat de vloeibare boterhammen de grootste kostenpost worden. De beraamde budgetten hiervoor lopen uiteen van 50 euro tot 120 euro. Niet iedereen heeft een limiet. ,,Ik heb gewoon mijn pinpas bij en ik zie wel hoe duur het wordt", vertelt een van hen.

Stratumseind

Intropapa's Loek Fleijsman en Gijs de Man hebben wel een tip hoe je de drankuitgaven binnen de perken houdt. ,,Laat Stratumseind deze week links liggen en drink zoveel mogelijk op de campus en bij de verenigingen zelf." Bij de feesten op het TU-terrein betaal je 1,60 voor een biertje, wie de verkeerde kroeg op Stratum binnenstapt, kan daar zo een euro bijtellen. Gijs: ,,En als je het een beetje slim uitzoekt, kun je deze week bij de verschillende verenigingen altijd wel ergens gratis bier drinken." Hij schat dat hij vorig jaar voor zijn eigen intro 200 euro kwijt was, inclusief de kosten voor deelname. Die betalen ze als intropapa niet, voor de drank verwacht hij dit jaar net zoveel kwijt te zijn. Zo ging het bij Loek de eerste avond al hard toen de Jägerbombs (Jägermeister met Red Bull) op tafel kwamen. ,,Misschien geef je als papa met de intro juist wel meer uit aan drank. Je moet je groepje toch het goede voorbeeld geven."

Eerstejaars die aan het einde van hun budget nog een stukje intro overhouden, hoeven niet meteen te vrezen voor de rest van hun studententijd. Volgens introveteraan Paul Kabo wordt het bier door het jaar heen alleen maar goedkoper. ,,Veel studieverenigingen hebben hun eigen bar op het TU-terrein. Deze week worden die vooral gebruikt als opslagplaats voor andere activiteiten, maar de rest van het schooljaar kun je daar al voor 70 cent een biertje bestellen."

Volledig scherm
De eerstejaars aan de borrel. De studenten zeggen tijdens de intro tussen de 50 en 120 euro uit te geven aan drank. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

In samenwerking met indebuurt Eindhoven