Volledig scherm
Schets van de nieuwe Tongelreep. © Gemeente Eindhoven

Is de nieuwe Tongelreep een gemiste kans?

EINDHOVEN - Het nieuwbouwplan voor zwembad De Tongelreep in Eindhoven is klaar: drie zwembaden zonder al te veel franje. Maar er is ook een alternatief: een groot bad dat in compartimenten op te delen is. Welk plan zal het worden?

Een zwembad zonder franje maar met betaalbare prijzen voor Eindhovenaren die een baantje willen trekken. Of een overloop voor de topzwemmers en waterpolo'ers die niet terecht kunnen in het Van den Hoogenband Zwemstadion? De komende week beslist de Eindhovense gemeenteraad over het toekomstplan voor zwembad De Tongelreep.

De toekomst van dit zwemcomplex in Eindhoven leek helder, nadat de Eindhovense sportwethouder Jakob Wedemeijer (SP) onlangs zijn verbouwingsplan voor de Tongelreep presenteerde. Wedemeijer wil de Tongelreep voorzien van een nieuw familiebad, een 25-meterbad, een instructiebad en een reactiveringsbad. 

Dat is nodig geworden nadat de gemeenteraad medio vorig jaar besloot dat het verouderde golfslagbad bij de Tongelreep op slot moest. Negentien miljoen euro kost de verbouwing van het zwemcomplex. En na die verbouwing past het gemeentebestuur jaarlijks 3,3 miljoen euro bij, om het zwembad zonder verlies open te houden.

Gemiste kans

Afgelopen maandag kantelde dat beeld vrij plotseling. In niet al te zachtzinnige bewoordingen maakten technisch directeur André Cats van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB), de Eindhovense sportambassadeur Cees-Rein van den Hoogenband en voorzitter Marcel Brands van PSV Waterpolo, tevens lid van het hoofdbestuur van PSV Zwemmen, gehakt van dat plan. Een verschrikkelijk slecht plan en een gemiste kans, zo stelden de drie, omdat Eindhoven de mogelijkheid laat liggen nieuwe deuren naar een bloeiende zwemtoekomst te openen.

Wat deze drie partijen willen is een verbouwde Tongelreep met één groot zwembad, dat in verschillende compartimenten is op te delen. Voordeel daarvan: dat het ook gebruik kan worden voor topzwemsport: (internationale) waterpolowedstrijden bijvoorbeeld, waar in een 25-meterbad geen plek voor is. 

Duurder

Tijdens de gesprekken de afgelopen maanden over de verbouwing van de Tongelreep lag dat idee ook al op tafel. Het is toen door de wethouder en zijn ambtenaren gewogen en te licht bevonden. Het oordeel: De uitvoering is duurder in aanleg (anderhalf miljoen) en in beheer (anderhalve ton per jaar) en het plan is te veel toegesneden op de topzwemmers die in het naastgelegen Van den Hoogenband Zwemstadion hun domicilie gevonden hebben.

Cats, Van den Hoogenband en Brands legden zich niet bij dat oordeel neer, en brachten hun alternatief begin deze week daarom nog eens nadrukkelijk onder de aandacht van de Eindhovense gemeentepolitiek. Die moet de komende weken beslissen of het plan van Wedemeijer kan worden uitgevoerd wordt, of dat dit uitgesteld moet worden zodat het alternatief alsnog nader onderzocht kan worden. 

Volledig scherm
Het golfslagbad is inmiddels gesloten. © Diede Hoekstra
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven