Italiaanse en Nederlandse kinderen én Roodkapje luisteren naar het verhaal dat Alessandra Scaccia vertelt in de bieb.
Volledig scherm
Italiaanse en Nederlandse kinderen én Roodkapje luisteren naar het verhaal dat Alessandra Scaccia vertelt in de bieb. © FotoMeulenhof

Italiaanse kinderboeken in bieb Eindhoven: Ook in het Italiaans is lupo heel gevaarlijk

EINDHOVEN - Onder de 2.500 Italianen in Eindhoven zijn ook veel kinderen. Hun ouders willen dat ze tweetalig opgroeien. De bibliotheek begint een proef met 500 Italiaanse kinderboeken.

Cappuccio Rosso, bambina bella e gentile en lupo. Voor de Italiaanse peuters en kleuters die deze zondagmiddag vooraan zitten in de bibliotheek in De Witte Dame zijn de woorden gesneden koek.

Voor hun Nederlandse leeftijdgenoten komen ze pas tot leven als ze Roodkapje zien verschijnen, het mooie en aardige meisje en de wolf. Het verhaal van de Italiaanse Alessandra Scaccia klinkt dankzij haar vastgeplakte microfoontje door de rest van de bieb. Onder de vele nationaliteiten die Eindhoven telt, zijn de Italianen zeker niet in de minderheid. 2.500 zijn het er, weet Laura Pirani. ,,En dan zijn er nog veel in de rest van de regio."

Onder hen ook opgroeiende kinderen, die veelal naar een basisschool in de buurt gaan. ,,Onze zoon Francesco (4) en dochter Sofia (7) gaan naar de Trudoschool in Strijp. Daar leren ze Nederlands en dat is goed", zegt Pirani's man Alberto. ,,Thuis is Italiaans de voertaal. Tweetaligheid vinden wij belangrijk. Spreken, maar ook de grammatica." De Nederlandse regels leren ze op school, voor de Italiaanse zijn ook lessen nodig. Daarom heeft zijn vrouw vorig jaar samen met Roberta Proietti de Eindhoven Italian School opgericht. ,,Inmiddels geven we naschoolse lessen op twee basisscholen", vertelt Pirani voordat Roodkapje, de wolf én een jonge jager tussen de boeken hun voorstelling opvoeren. ,,In verschillende groepen: één met Italiaanse kinderen, de andere met Nederlandse, die vaak met hun ouders vakantie vieren in Italië. En de bibliotheek gaat een half jaar proefdraaien met 500 Italiaanse kinderboeken."

Als het sprookje uit is, worden sommige kinderen geschminkt als wolf, anderen luisteren naar Scaccia die voorleest uit een Italiaans kinderboek. Maaike ter Haar staat het geboeid aan te kijken. Met haar drie kinderen van 10, 6 en 4 jaar is ze naar de bieb gekomen. ,,We willen onze oudste een vreemde taal laten leren. Mijn man denkt aan Frans, want daar doet Nederland veel zaken mee. Ik vind Italiaans een mooie taal. Dus daar zijn we nog niet uit." Haar kinderen hebben het naar hun zin. ,,Al had het wel geholpen als vooraf woorden als Cappuccio Rosso en lupo waren vertaald. Nu duurde het even voor ze wisten waar het om ging."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven