Auto in brand in Gemert.
Volledig scherm
Auto in brand in Gemert. © Bert Jansen

Jaar cel voor verslaafde die garage in Gemert in brand stak: ‘Levensgevaarlijk voor aanwezige bewoners’

GEMERT/EINDHOVEN - Een 44-jarige Eindhovenaar gaat voor twaalf maanden de cel in omdat hij in mei 2017 een garage bij een woning in Gemert in brand stak. Daarnaast krijgt hij een tbs-straf met voorwaarden. Dat bepaalde de rechter donderdag. ,,Hierdoor ontstond levensgevaar voor de aanwezige bewoners.”

De man uit Eindhoven sprenkelde die dag benzine in Gemertse garage en stak dit vervolgens aan. Er ontstond een ontploffing en de garage vloog in brand. Omdat de bewoner de knal hoorde kon hij zijn auto nog wegrijden. Hij voorkwam echter niet dat het voertuig in brand vloog. Gealarmeerde brandweerlieden voorkwamen dat het vuur van de garage oversloeg naar de woning.

Grote ravage

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening met de grote ravage na de ontploffing. ,,De verdachte veroorzaakte opzettelijk een ontploffing in de garage en nam daarbij het risico dat de brand zou overslaan naar de woning waar de bewoners op dat moment televisie zaten te kijken. Met zijn handelen heeft hij de bewoners schrik aangejaagd en voor grote onrust in de woonwijk gezorgd.”

Quote

Het volgende wat ik zag was een man die uit de garage kwam rennen, brandend

Peter Roording, Bewoner

,,Ik zat gewoon naar de Giro-overwinning van Tom Dumoulin te kijken, toen ik benzine rook”, vertelde Peter Roording twee jaar geleden tegen deze krant. ,,Ik was nog in een overwinningsroes toen ik door de schuifpui naar achteren liep. Daar hoorde ik ineens een doffe dreun, en, heel vreemd, ook hulpgeroep. En dat terwijl er niemand van ons in de garage was. Er was een onbekende in mijn garage. Meteen schoten er ook grote vlammen naar buiten. En het volgende wat ik zag was een man die uit de garage kwam rennen, brandend. Een bizarre brand, zo op een klaarlichte zaterdagmiddag.”

De rechtbank noemt het onvoorspelbare gedrag van de verdachte - die zelf met ernstige brandwonden naar het traumacentrum werd gebracht - zorgwekkend. De rechtbank beschouwt hem als verminderd toerekeningsvatbaar. ,,Volgens een psycholoog en een psychiater is er sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens.” Ook kampt hij met een alcohol- en drugsverslaving. Naar eigen zeggen was hij tijdens het incident zwaar onder invloed.

Verslaving

Daarnaast acht de rechter het voor de veiligheid van anderen noodzakelijk dat de verdachte tbs krijgt opgelegd. Hieraan zijn enkele voorwaarden gekoppeld, onder meer een klinische behandeling voor zijn alcohol- en drugsverslaving.

Brandweerlieden blussen de brand in Gemert.
Volledig scherm
Brandweerlieden blussen de brand in Gemert. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven