Volledig scherm
Zendamateur Harry Doomen (rechts) en scout Joep Frankenmolen leggen contact met scouts van over de hele wereld. © Kees Martens/FotoMeulenhof

Jamboree On The Air in Eindhoven: Praten met scouts over de hele wereld

EINDHOVEN - Scoutinggroepen van over de hele wereld hadden afgelopen weekend contact met elkaar tijdens de jaarlijkse JOTA (Jamboree On The Air). Met traditionele zendapparatuur werd net zo makkelijk gesproken met scouts in Amerika als in Eersel.


De Eindhovense scoutinggroep Graaf Folke Bernadotte aan de Tongelrese Van Oldenbarneveltlaan heeft een dertig meter hoge zendmast bij de blokhut opgetrokken. Samen met een iets meer experimentele antenne verderop zorgt die ervoor dat de scouts tijdens de jaarlijkse JOTA op de 40 meterband (korte golf) elk plekje op aarde kunnen bereiken. 

Whiskey Four

Met voor de leek op geheimtaal lijkende oproepen als 'Whiskey Four Tango Bravo Yankee' wordt het eerste contact gezocht. ,,En met de zendapparatuur en antennes hier lukt het ons om vrijwel altijd binnen no time contact te leggen met scoutinggroepen over de hele wereld", zegt zendamateur Harry Doomen (53) uit Eindhoven. 

En inderdaad, bijna digitaal snel, reageert een Amerikaanse scoutinggroep. Zo luid en helder dat het lijkt of het uit de ruimte ernaast komt. 

Leerzaam


Bij de Jamboree On The Air (JOTA) staat het hele weekend voor de Graaf Folke Bernadotte groep II in het teken van communicatie. Behalve zendactiviteiten worden er nog meer gerelateerde activiteiten gehouden. ,,Heel leerzaam", geeft Explorer Joep Frankenmolen (16) uit Eindhoven toe. ,,Ik heb eigenlijk niets met zendapparatuur, vind computers veel makkelijker. Met drie klikken zit je in China of Amerika." 

Maar tijdens de uitleg van Harry Doomen over zijn twintigjarige hobby, groeit Joep's interesse. En ziet hij de 'beperkingen' van de digitale wereld. Want geen netwerk betekent geen contact."

Eigen stroom


Doomen: ,,Daar hebben wij geen last van. Als wij onze eigen stroom hebben via een generator, kunnen we ten alle tijden zenden en ontvangen." De tegenwerping van Joep dat contact via zendapparatuur toch een beetje ouderwets is, weerlegt Doomen. ,,Je kunt zendapparatuur zo modern maken als je wilt. Sommige zendamateurs hebben het nieuwste 'spul', anderen vinden het juist een uitdaging om met oude, zelfgebouwde apparaten de aardbol rond te praten." 

Experimenteren

Maar, zo stelt hij, zendamateurs doen veel meer dan alleen praten. ,,We onderzoeken en experimenteren volop. Zo zijn we nu bezig om samen met diverse hulpdiensten te bekijken hoe zendamateurs ingezet kunnen worden als digitale netwerken uitvallen. Zoals onlangs gebeurde."


Het hedendaagse gamen is echter voorbehouden aan digitale apparatuur. Joep: ,,Ik speel met jongeren uit de hele wereld spellen. Daarbij bundelen we als groep onze individuele talenten bij het zoeken naar oplossingen en om verder te komen in het spel." Overstappen naar elkaars wereldje gaat niet gebeuren, lachen Joep en Harry. Daarvoor vinden ze hun eigen wereld te leuk, uitdagend en interessant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven