Volledig scherm
Jannie Visscher (rechts) tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen. Zij is nu voorgedagen als kandidaat-voorzitter van de SP. © Jannie Visscher

Jannie Visscher, kandidaat-voorzitter SP, blijft raadslid in Eindhoven

EINDHOVEN - ,,Nee, het zal niet altijd gemakkelijk zijn, zo'n functie. Als ik gekozen word, zal het voelen als een hele zware verantwoordelijkheid die ik op mijn schouders neem. Maar ik wil toch graag het beste beentje voorzetten om er het beste van te maken, voor de idealen van de SP.” Dat zegt Jannie Visscher, het SP-gemeenteraadslid uit Eindhoven dat is voorgedragen als kandidaat voor het voorzitterschap van de landelijke partij. 

Zij zou dan Ron Meyer opvolgen, de voorzitter die rond de Europese verkiezingen van afgelopen jaar negatief in het nieuws kwam omdat hij een hard, op de persoon van PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans gericht filmpje liet maken. Bovendien heeft de partij bij de afgelopen verkiezingen fors verloren. Visscher zag daardoor een zetel in het Europees parlement aan zich voorbij gaan. 

In gesprek

Volledig scherm
Jannie Visscher, raadslid SP in Eindhoven. © Van Rangelrooij fotografie

Werk aan de winkel dus. Wat gaat Visscher daar aan doen? ,,Ik vind het niet gepast om daar nu al op in te gaan. Ten eerste ben ik net een uur geleden voorgedragen. Misschien zijn er nog tegenkandidaten en dan moet er op het congres op 14 december nog gestemd worden. Bovendien wil ik eerst met de leden in gesprek gaan. Wat ik wil, denk, vind of kan, dat komt later pas aan de orde.” 

Bovendien benadrukt Visscher dat er al heel veel is gebeurd na de verkiezingsnederlagen. Dat komt ook aan de orde op het congres waar de nieuwe voorzitter wordt gekozen, op 14 december. ,,In ieder geval ben ik hartstikke blij dat het bestuur het vertrouwen heeft dat ik het voorzitterschap op een goed manier kan doen. Maar het is en blijft maar een voordracht.”

Eindhoven

Visscher kan haar functie als gemeenteraadslid in Eindhoven gewoon aanhouden, zegt ze. ,,Toen ik vorig jaar stopte als wethouder heb ik mij twee dingen voorgenomen: werken aan de idealen van de SP én in Eindhoven blijven. Als ik tot voorzitter gekozen word, kan ik me in die functie heel goed inzetten voor een rechtvaardiger samenleving. Tegelijkertijd kan ik die rol wel combineren met het raadslidmaatschap zodat ik mij op verschillende plekken voor die idealen kan inzetten.”

Visscher (1961) is al jarenlang actief voor de SP. Ze was acht jaar wethouder in Groningen, daarna vier jaar in Eindhoven. Daarna bleef ze raadslid.  

In samenwerking met indebuurt Eindhoven