Volledig scherm
Van links naar rechts: Astrid en Lucie, oom Huub die dezelfde passie heeft voor oude elektronica en Anja. Op de voorgrond de enorme, zwarte Philips buizenversterker. © FotoMeulenhof

Jarenlange uitverkoop verzameling oude elektronica in Eindhoven nadert zijn einde

VIDEOEINDHOVEN - Al twee jaar duurt de 'uitverkoop' van de immense elektronicaverzameling van wijlen Frans Beeren. Op Koningsdag zet zijn familie er een punt achter. Marktplaats en Ebay bieden uitkomst.

74 was Frans Beeren toen hij in februari 2015 overleed, een enorme collectie oude buizenradio's en versterkers -veelal zelfgebouwd- transformatoren, condensatoren, grammofoons, buizen en weerstandjes achterlatend. Het twee-onder-een-kap pand aan de Kruisstraat 64/66 barstte zowat uit zijn voegen. Alles stond vol, vanaf de zolder tot de kelder, de schuur en ook de garage. Een groot aantal radio's en andere apparatuur sierde jarenlang de 'etalage' van de woning die ooit een winkel was. 

,,Mijn vader heeft van alles verzameld, heel zijn leven lang", vertelt zijn dochter Astrid. Al op heel jonge leeftijd had Beeren een doos met daarop in hanenpoten het opschrift  'spullen'. Met die doos was de kiem gelegd. Astrid: ,,Papa's grootste angst was dat na zijn dood de spullen op de stort terecht zouden komen. Hij wilde heel graag dat ze naar liefhebbers en hobbyisten zouden gaan. Mensen zoals hij zelf." 

Passie
Dat is in de afgelopen jaren aardig gelukt, blijkt uit het relaas van Astrid, zus Lucie en moeder Anja. ,,Zelf dacht ik vaak: wat moet je met die rotzooi? Maar als je de spullen goed bekijkt -veel antiek- zie je pas de schoonheid, het design. Zijn verzameling maakte mijn vader heel erg gelukkig", zegt Astrid. ,,Die passie was schitterend."

Een passie die niet gedeeld werd door Beerens vrouw Anja. ,,Ik ben nogal een opgeruimd type", vertelt ze. ,,Ik had niks met die spullen; het hele huis stond er vol mee. Op een gegeven moment heb ik hem voor de keus gesteld: die spullen eruit of ik eruit. Hij koos voor zijn verzameling en dus verhuisde ik. Maar het contact bleef goed hoor! We respecteerden elkaar."

Artikel gaat verder onder de video.

Na Beerens dood werd er regelmatig op de deur geklopt van het oude pand. Mensen zagen de radio's, pick-ups en ondefinieerbare onderdelen achter het raam in de voorkamer staan en waren benieuwd wat er mee ging gebeuren. ,,Toen hebben we besloten om met Koningsdag het pand open te stellen. Met aanvankelijk de bedoeling om mensen alleen te laten kijken. En alles wat we eventueel konden verkopen, was meegenomen." Lucie: ,,Het was voor ons veel belangrijker dat de materialen goed terechtkwamen, dan dat ze wat opleverden." 

Koffie en broodjes
Die eerste dag was een succes en de familie besloot om voortaan elke donderdag en zaterdag open te gaan. Een groeiend aantal liefhebbers wist het pand aan de Kruisstraat te vinden. De dames schonken koffie en smeerden broodjes voor de 'vaste klanten'. Van lieverlee werd het pand op de openingsdagen steeds meer een ontmoetingsplek voor fans van bejaarde elektronica. 

De dames begint het zo langzamerhand evenwel een beetje op te breken.  Na Koningsdag trekken ze er dan ook de stekker uit. Wat dan nog resteert aan oude apparatuur, wordt op internet te koop aangeboden. 

Stem van de Reus
Enkele 'pareltjes' maken nog steeds deel uit van de collectie Beeren. Zoals de 'Stem van de Reus', een enorme, 200 watts buizenversterker van Philips, daterend van voor de oorlog. ,,Daar zijn er destijds maar drie van gemaakt", vertelt Astrid. ,,Eén daarvan is naar Duitsland gegaan. Daar heeft mijn vader de versterker ook opgedoken. Het verhaal gaat dat deze door Hitler gebruikt is tijdens zijn toespraken in stadions. Juist vanwege dat verleden hebben we 'm nooit te koop willen aanbieden. We waren bang dat verkeerde mensen eropaf zouden komen."

 1. Eindhovense rapper Fresku en Arjen Lubach scoren YouTubehit over zwarte bladzijden Nederlandse geschiedenis
  video

  Eindhoven­se rapper Fresku en Arjen Lubach scoren YouTubehit over zwarte bladzijden Nederland­se geschiede­nis

  EINDHOVEN - De aangepaste canon van de Eindhovense rapper Fresku en Arjen Lubach wil ‘wel met aandacht’ de zwarte bladzijden van de Nederlandse geschiedenis brengen. Vanaf 2020 verspreidt de overheid de Canon van Nederland onder achttienjarigen, maar het duo denkt met een hun rap in Zondag met Lubach veel beter jongeren te kunnen bereiken. Het filmpje is inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken op YouTube.
 2. Drie kunstenaars over de tastzin in Van Abbehuis in Eindhoven
  PREMIUM
  Recensie

  Drie kunste­naars over de tastzin in Van Abbehuis in Eindhoven

  EINDHOVEN - Ze schrijft prachtige gedichten en juist voor de bundel Ik was de zee, uit 1989 alweer, kreeg Ienne Biemans dan ook terecht een Zilveren Griffel. In die uitgave staat onder meer een gedicht dat begint met de regels: In een donker / groen oud woud / aan de randen een randje goud. De eerste regel uit dat gedicht wordt door het Van Abbehuis gebruikt als titel van de nu lopende tentoonstelling en zou ook het werk samenbrengen van de drie deelnemende kunstenaars.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven