Volledig scherm
Jean-Paul Close vertelt expats dat in Nederland iedereen vrij en gelijk is. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Jean-Paul Close: Expats are very welcome in Eindhoven

IN DE PEILINGEINDHOVEN - Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart duikt verslaggever Dominique Elshout in de lokale politiek. 

Een kleine twintig expats zijn voor een voorlichtingsavondje over politiek in Nederland en de verkiezingen naar The Hub in Eindhoven gekomen. ,,Expats are very welcome."

Jean-Paul Close doceert. Jean-Paul Close doet al jaren mee aan allerlei maatschappelijke debatten in Eindhoven en heeft tal van clubs opgericht. Maar vandaag laat hij zijn particuliere denkbeelden thuis en vertelt hij een uurtje neutraal en duidelijk aan enkele expats hoe de politiek in Nederland zo'n beetje in zijn werk gaat. Dat heeft een fijn ontnuchterend effect.  

Dat in Nederland iedereen gelijk en vrij is, schrijft Close op een groot vel papier. Als het daar niet stond, was je het zowat vergeten. Dat er in Nederland drie overheidslagen zijn, vertelt Close, en dat daarover gediscussieerd wordt. Partijen die zich druk maken om één onderwerp, nog zoiets typisch Nederlands. De Partij voor de Dieren, uniek in de wereld. En dan het verschijnsel coalitie. Na de uitleg van Close dringt de vraag zich op hoe het mogelijk is dat er in Nederland überhaupt nog wel eens een besluit valt.

Quote

We are very proud you came to Eindhoven.

Hafid Bouteibi

De toehoorders, uit India, Spanje, Frankrijk, Italië, nemen het allemaal tot zich, in The Hub. The Hub is in Eindhoven zo'n beetje het thuishonk voor expats, gevestigd op een a-lokatie aan de Vestdijk, maar van binnen eerder een afgeleefde studentensoos. Wat onverlet laat dat expats in Eindhoven erg welkom zijn. Gemeenteraadslid Hafid Bouteibi van de PvdA zal dat later op de avond in een spontaan toespraakje zelf zeggen. ,,We are very proud you came to Eindhoven. We want you to feel welcome." Beena Arunraj uit India, zes jaar in Nederland en verslaggeefster van expat-website Eindhoven News, heeft daar wel een vraag op. ,,Wat ga je daar voor doen? Wat zijn je voorstellen?" Bouteibi formuleert vlot enkele frases over geldgebrek bij de gemeente, over Eindhoven als slimme stad, en dat mensen belangrijker zijn dan gebouwen, wegen en infrastructuur. 'Okay', zegt Beena, ,,but what is your proposal - wat is je voorstel?"

PvdA, CDA, D66 en de Brede Beweging Linksom (BBL) zijn de enige vier Eindhovense partijen - van de zestien - die zich deze avond laten zien. Elena Digirolamo - CDA'er van Italiaanse komaf - zal vertellen dat haar club het financiële tekort van de gemeente Eindhoven wil terugdringen. Ivo Henckens van D66 belooft dat hij het kort zal houden en doet dat ook: hij noemt duurzaamheid en gelijke rechten kernbegrippen voor D66. BBL'er Jesper de Raad heeft het over de invloed die zijn partij kan hebben in buurten en zegt dat mensen voorop staan. Dat laatste heeft hij dus gemeen met Hafid Bouteibi, maar beginnend politicus De Raad ziet ook een groot verschil. ,,Hafid heeft meteen een politiek praatje klaar. Ik vond dat moeilijk. Ik kon het verschil tussen ons en de PvdA niet goed uitleggen, zeker niet in het Engels."

Medicijnen

Gelukkig voor Jesper: het verschil tussen BBL en de PvdA zal niet elke expat de hele dag bezighouden. Maar wat dan wel? Ze weten het zelf niet goed, blijkt deze avond. Veiligheid en zorg zijn voor Nederlandse kiezers belangrijke onderwerpen, maar voor expats? Die denken meer aan praktische zaken. Een huis vinden en voorkomen dat je door een makelaar wordt opgelicht, bijvoorbeeld. En Milagros Maldonado, mede-organisator van de avond, afkomstig uit Venezuela? Wat is voor haar een belangrijk politiek item? De zorg in Nederland? Ze stuurt regelmatig medicijnen naar haar vaderland, die daar niet meer te verkrijgen zijn, maar hier wel. Veiligheid? Milagros hoopt dat het in Venezuela ooit weer rustig wordt, zodat haar zoon er niet meer voor zijn leven hoeft te vrezen.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven