Volledig scherm
De nieuwe stadsdichter van Eindhoven Jessica Bartels (midden), geflankeerd door mede-genomineerden Linde ten Broek en Evert de Kock. foto René Manders © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Jessica Bartels nieuwe stadsdichter van Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Wa rond nie lelik is/Ken plat ok schon zijn/En iets deh al efkes skeef staat/Moette nie meer recht goan zette.
Jessica Bartels belooft de komende twee jaar 'tegen heel wat schenen aan te gaan schoppen'. Donderdagavond is ze in het Parktheater verkozen tot nieuwe stadsdichter van Eindhoven, tot december 2019. Ze volgt Nienke Esther Grooten op, die Eindhoven twee jaar lang beschreef vanaf haar typefiets.

Bartels werd 27 jaar geleden geboren in Eindhoven en verhuisde op haar zesde naar Geldrop. ,,Zo snel ik kon, op mijn zeventiende, kwam ik terug. Ik bén Eindhoven, maar ik zal jullie niet sparen", waarschuwt ze voordat ze haar kwartier begint met een eerste gedicht over feministen die zich als een Don Quichot verliezen in de eeuwige strijd. Ze schuurt, choqueert, ontroert met humor in een hoog tempo en een strak ritme. Juryvoorzitter Rob Schoonen gaf aan dat, naast de gedichten zelf, haar taligheid en diepgang de doorslag hebben gegeven. "Bovendien weet ze het publiek voor gek te zetten en komt er nog mee weg ook."

Lees verder onder de video.

Toch koos naast de jury ook dat publiek voor Bartels. Behalve de eer wint ze ook een bedrag van 5.000 euro, een werkplek in de bieb en een stapel visitekaartjes met de titel 'stadsdichter van Eindhoven'.

Herwaardering dialect
Naast het schoppen tegen onze schenen belooft de nieuwe stadspoëet ook een breder publiek bij de poëzie te betrekken, onder meer door een herwaardering van het Eindhovens dialect. Het is allemaal begonnen bij moeders boekenkast. Later verzon ze verhaaltjes om haar twaalf jaar jongere broertje in slaap te helpen.

Bartels wil samenwerken met de twee andere genomineerden Evert de Kock en Linde ten Broek. Zij hadden een heel andere benadering, wat het tot een gevarieerde avond maakte. Anders dan Ten Broek werkte De Kock veel met rijm en hij liet zich soms begeleiden op gitaar, die hij ook nog even zelf ter hand nam. Ook ging hij in op Eindhoven winkelstad: zo vond hij het 'primark dat je er niet op let wie je kleding maakt'.

Pipowagen
Ten Broek wil het liefst mensen en buurten met elkaar verbinden door middel van poëzie te bedrijven vanuit een Pipowagen. Als trouwambtenaar schrijft ze al voor elk bruidspaar een gedicht. Die samenwerking was er al tijdens de voordrachten: alle drie eindigden ze steeds samen met: ,,Ik eindhoof, jij hebt ge-eindhoofd, wij eindhoven!"

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven