Volledig scherm
Jessie van Kuijck schreef een boek over haar relatie met een Koerdische man © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Jessie uit Eindhoven schreef boek over relatie met Koerdische jongen

EINDHOVEN - Jessie van Kuijck schreef een boek over haar vroegere verkering met een Koerdisch-Turkse jongen. ,,Je wordt door je omgeving bang gemaakt."

Nee, het werd geen liefdesverhaal met als slotzin dat ze nog lang en gelukkig leefden. Sterker nog, het eind van de relatie was pijnlijk en de pessimisten kregen gelijk. De pessimisten die tegen Jessie van Kuijck (26) uit Eindhoven zeiden: wat moet je met een Koerdische Turk die in Turkije woont? En toch is de titel van haar boek over de affaire: 'Ja, ik geloof in sprookjes.' Het is deze maand verschenen.

Brieven schrijven en sms'en

Jessie van Kuijck was vijftien toen ze viel voor de Koerdische jongen in de Turkse badplaats Alanya, waar ze met haar ouders en broer op vakantie was. Er ontstond een relatie op afstand met veel reisjes naar Turkije, veel brieven schrijven, sms'en, chatten, veel passie en veel gemis. ,,We hebben drie jaar serieus iets gehad en daarna nog vier jaar aangekloot", vat Van Kuijck samen. In haar boek beschrijft ze alle perikelen in geromantiseerde vorm, maar wel waarheidsgetrouw.

Het boek was nodig, vertelt Van Kuijck, om de toenmalige pessimisten uit haar omgeving wat meer achtergrond te bezorgen. Om vooroordelen te kortwieken. ,,In het begin van onze relatie werd ik bang gemaakt door mijn omgeving. Ik kreeg lullige reacties als: 'Moslims slaan hun vrouw, ze gaan vreemd, straks moet je een hoofddoek dragen."

Niet van dit alles gebeurde, maar de relatie liep uiteindelijk wel stuk. Rohat, zoals de Turkse hoofdpersoon in het boek heet, moest in militaire dienst. Daar veranderde hij. ,,Ik heb gelezen dat er in het Turkse leger meer doden vallen door zelfmoord dan door gevechten. De dienstplicht is er erg zwaar en omdat Rohat Koerd is, was het voor hem nog zwaarder. Koerden worden in Turkije gediscrimineerd."

Quote

Hij was van een frisse vlotte jongen veranderd in een crimineel. Meedogen­loos en agressief.

Koerdische afkomst geen voordeel

Na zijn diensttijd raakte Rohat moeilijk aan werk in de horeca van Alanya, die te lijden had onder de economische crisis. Ook op de banenmarkt was zijn Koerdische afkomst geen voordeel, betoogt Van Kuijck. Rohat maakte schulden, raakte betrokken bij een hasjtransport en belandde uiteindelijk in de criminaliteit. Dat laatste constateerde Van Kuijck toen ze hem vijf jaar geleden een laatste keer opzocht om er zeker van te zijn dat er echt geen gezamenlijke toekomst meer was. Die zekerheid heeft ze nu. ,,Hij was van een frisse vlotte jongen veranderd in een crimineel. Meedogenloos en agressief."

Van Kuijck voert verzachtende omstandigheden aan voor die gedaanteverwisseling. Opgroeien in Diyarbakir - een stad in Oost-Turkije - heeft Rohat parten gespeeld. In de stad woedt een gewapende strijd tussen de Koerdische terreurbeweging PKK en het Turkse leger. ,,Rohat heeft daar gezien dat mensen werden doodgeschoten. Zijn opa was zelf een tiran die een keer heeft geprobeerd Rohats vader dood te schieten."

Van Kuijck denkt dat dergelijke gebeurtenissen een zware wissel hebben getrokken op de geest van haar geliefde, die het na zijn diensttijd psychisch te kwaad kreeg. ,,Ik wil mensen vertellen dat er vaak meer achter een verhaal zit dan ze weten. Er was veel oneerlijkheid in het leven van Rohat en ik kan begrijpen dat hij in het crimineel circuit is beland."

Inmiddels woont Van Kuijck in Eindhoven samen met haar nieuwe Nederlandse vriend en werkt ze bij een assessment-bureau. Het contact met Rohat is volledig verbroken. ,,Ik kijk alleen af en toe op Facebook of hij nog leeft. Vorige week nog wel."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Pleegouders haken af door gebrek aan begeleiding en nazorg
    PREMIUM

    Pleegou­ders haken af door gebrek aan begelei­ding en nazorg

    EINDHOVEN - Ruim veertien procent van de pleegouders haakt elk jaar af. 52 Procent van de pleegouders die meewerkten aan een onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut, de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen en Jeugdzorg Nederland, zijn gestopt door problemen met het pleegzorgsysteem of omdat ze het gevoel hadden dat professionals hen onvoldoende serieus namen. Er is werk aan de winkel om de opvang van deze kwetsbare groep te kunnen blijven garanderen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven