Scène uit ‘repetities’ voor filmcollage 'We dachten vrij te zijn'
Volledig scherm
Scène uit ‘repetities’ voor filmcollage 'We dachten vrij te zijn' © Wildpark

Jeugdtheatergezelschap Wildpark doet mee aan nationale herdenking: vrijheid na de oorlog én in coronatijd

EINDHOVEN - Jeugdtheatergezelschap Wildpark uit Eindhoven mag op maandag 4 mei meedoen met de nationale herdenkingsmanifestatie Theater na de Dam. Hun theaterstuk werd noodgedwongen wel een filmcollage. ,,Door wat ze nu meemaken, beseffen veel jongeren pas echt wat vrijheid is.”

Madelène Veraa
Volledig scherm
Madelène Veraa © ED

Haar regiedebuut bij Wildpark, het jeugdtheatergezelschap van Eindhoven, had Madelène Veraa (29) zich een beetje anders voorgesteld. Ze dacht een voorstelling te gaan maken die op 4 mei in het Klokgebouw op Strijp-S gespeeld zou worden. Ze dacht ook interviews te gaan doen met Eindhovense ouderen die de oorlog nog hebben meegemaakt. Ze dacht ook nooit meer níet vrij te zijn. Maar toen was er ineens een onzichtbare vijand die bevochten moest worden. 
Dus bedacht de Eindhovense in nauwe samenspraak met haar jonge spelers iets anders:  de interviews met de ouderen werden briefwisselingen en het theaterstuk werd omgevormd tot een filmcollage, We dachten vrij te zijn. De vijf Eindhovense jongeren – tussen 13 en 18 jaar - filmden zichzelf in hun dagelijkse ‘coronaleven’, lezen voor uit dagboekfragmenten en gebruikten ook de verhalen van de ouderen. Veraa deed op afstand de regie en de montage.

Struggelende jongeren

De rode draad: we denken dan misschien in vrijheid te leven, maar hoe vrij ben je echt? Dat gaat van Bevrijdingsdag toen - zo werd Eindhoven op 18 september bevrijd, maar op 19 september nog gebombardeerd - tot de vrijheid van nu: hoe vrij zijn we op dit moment eigenlijk? ,,Je ziet dat jongeren nu struggelen met hun vrijheid”, zegt Veraa. ,,Ze zitten opgesloten in een klein wereldje, en zijn best wel lamgeslagen soms. Alsof ze de aanknop niet meer kunnen vinden.” 

Koen Bemmelmans bouwde voor zijn filmpje zijn ‘Star Wars’-poppen om tot Duitse soldaten.
Volledig scherm
Koen Bemmelmans bouwde voor zijn filmpje zijn ‘Star Wars’-poppen om tot Duitse soldaten. © Wildpark

Van de andere kant zorgt het isolement ook voor creatieve veerkracht bij jongeren, merkt Veraa. Zo bouwde een van de deelnemers, Koen Bemmelmans, zijn Star Wars-poppetjes om tot Duitse militairen, inclusief zelfgemaakte kleding en nazibanden. Bij het filmpje gebruikt hij teksten van Eindhovense ouderen over de oorlog. En zo is het cirkeltje weer rond. ,,Door wat ze nu meemaken, beseffen veel jongeren pas echt wat vrijheid is.”

De filmcollage ‘We dachten vrij te zijn (10+)’ is vanaf 4 mei om 21.00 uur te zien op wildpark.nuFacebookinstagram (@wildparkzone) en theaternadedam.nl. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven