Volledig scherm
Een meisje kijkt toe terwijl haar ouders ruziën. © anp

Jeugdzorg in Brabant overspoeld door vechtscheidingen

EINDHOVEN - Ouders die elkaar in de haren vliegen tijdens de scheiding. Kinderen hebben er ernstig onder te lijden. Nu en in de toekomst. Dure specialistische jeugdzorg is vaak noodzakelijk.

Jeugdbescherming Brabant wordt overspoeld door crisissituaties rond kinderen die slachtoffer zijn van de vechtscheiding van hun ouders. Volgens bestuurder René Meuwissen gaat het inmiddels om driekwart van alle zaken die door de instantie (voorheen Bureau Jeugdzorg) in behandeling worden genomen.

Volgens Meuwissen is het een van de verklaringen voor de toegenomen druk op de specialistische jeugdzorg en het grote tekort dat gemeenten in heel Nederland momenteel hebben in het budget om deze zorg te bieden. Hij maakt zich bovendien zorgen over de wachttijd voor deze zorg die inmiddels kan oplopen tot vier maanden. ,,Al die tijd kan de zaak verder escaleren en wordt de zorgvraag complexer en dus duurder."

Eén op de vijf

TNS NIPO stelde in 2015 (de meest recente cijfers) dat inmiddels één op de vijf scheidingen uitdraait op een vechtscheiding. Een verdubbeling ten opzichte van 2013. Ongeveer 14.000 kinderen worden hier de dupe van. Jeugdzorgwerker Esther Colenbrander van de instantie heeft dagelijks te maken met gezinnen waar de ouders vechtend uit elkaar gaan. ,,Juist bij dit soort zaken is het van belang dat er snel hulp komt. Grijp je niet adequaat in dan loop je het risico dat het kind hier de rest van zijn leven de gevolgen van ondervindt. Problemen met het aangaan van relaties en vriendschappen, drugsgebruik, slechtere prestaties op school en minder kans op de arbeidsmarkt. Problemen die de samenleving ook nog eens handen vol met geld kosten." 

Meuwissen ziet het aantal gezinnen dat onder toezicht wordt gesteld na jaren van daling nu weer stijgen. ,,Maar ook dan zit je met die wachttijd van vier maanden. Toezicht wordt door de kinderrechter opgelegd, bijvoorbeeld voor zes maanden. Dan moeten wij met plaatsvervangende schaamte vertellen dat er pas sinds twee maanden hulp is. Als Jeugdbescherming Brabant zijn we geheel afhankelijk van zorgaanbieders. Soms is het geld op of is er door de verzekeraar geen zorg ingekocht bij een specifieke aanbieder." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven