Volledig scherm
Eindhoven heeft de afgelopen jaren tientallen miljoenen meer uitgegeven aan jeugdzorg en WMO-zorg dat vooraf in het Stadhuis was gepland. Nu probeert de gemeente hier weer grip op te krijgen.

Jeugdzorg in Eindhoven vijf keer zo sterk gegroeid als elders

EINDHOVEN - De specialistische hulp aan kinderen en jongeren in Eindhoven is verdubbeld sinds de gemeente de taak jeugdzorg van het rijk overnam. In veel andere gemeentes was ook sprake van groei, maar slechts 10 procent. Waar dit extreme verschil vandaan komt weet de gemeente Eindhoven niet. 

WIJeindhoven

Welke Eindhovenaar krijgt specialistische zorg? De gemeente werkt aan een plan om dit niet langer over te laten aan WIJeindhoven. De gemeente had de stichting opgericht met het idee dat de inzet van haar wijkteams tot meer preventie en minder dure (2e lijns) specialistische  hulp zou leiden. Het omgekeerde gebeurde. ,,De stijging van 2e lijns zorgvoorzieningen is groot in Eindhoven: wat betreft de jeugdwet steeg die sinds 2015 met 51 procent, wat betreft de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) met 25 procent." Dat zei de nieuwe directeur Sociaal Domein Yvonne Bieshaar gisteravond tijdens een presentatie van de eerste financiële tussenrapportage aan de raad.

Daarmee vormt Eindhoven een extreme uitschieter, zo liet Bieshaar zien aan de hand van een grafiek. Ook andere grote gemeentes zien een stijging van hulp, maar die ligt volgens Bieshaar gemiddeld rond de 10 procent. Vanwaar toch dit verschil? Is er iets mis met Eindhovense jongeren, of is er iets mis met het Eindhovense systeem? ,,Daar zijn we nog niet uit." 

De ambtelijke organisatie stelt het nieuwe gemeentebestuur nu voor om de indicatiestelling een verantwoordelijkheid te maken van de gemeente zelf. Medewerkers van WIJeindhoven blijven 'keukentafelgesprekken' bij mensen thuis voeren en blijven betrokken bij de indicaties. Maar de gemeente gaat die voortaan wel kritisch bekijken en controleren.

Aantallen blijven stijgen

Dit jaar stijgt het aantal kinderen en jongeren dat jeugdzorg krijgt nog verder, zo verwacht de gemeente. Dat geldt ook voor het aantal volwassen Eindhovenaren dat begeleiding krijgt of andere vormen van WMO-zorg. Bij de begroting voor 2018 was de gemeente nog uitgegaan van een daling. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven