Volledig scherm
© ANP XTRA

Jeugdzorgaanbieders botsen met Eindhoven

EINDHOVEN - Zorgaanbieders in de regio botsen met Eindhoven en tien regiogemeenten over de betaling van psychische hulp aan kinderen en jongeren. Zij stellen dat juist de hulp aan kinderen met de meest ernstige problemen straks in de knel komt door nieuwe, lagere tarieven. Geen enkele zorgaanbieder zou hen nog aan durven nemen als cliënt, uit angst niet uit te komen met zijn geld.

Eindhoven, Bergeijk, Best, Bladel, Cranendonck, Eersel, Heeze-Leende, Oirschot, Reusel de Mierden, Valkenswaard en Veldhoven kopen samen jeugdzorg in. Ze willen per 1 mei jeugdhulp in drie sectoren indelen en tegelijk hiermee lagere vergoedingen invoeren, om de tekorten op jeugdzorg in te dammen. Tientallen GGZ-instellingen en aanbieders van Wmo-begeleiding zijn het hier absoluut niet mee eens. Omdat de termijn al deze week sluit - en ze de gemeenten als opdrachtgevers niet kunnen missen - hebben ze zich maandag wel ingeschreven, maar ‘onder protest’. Ze gaan de nieuwe tarieven voorleggen aan de voorlopige voorzieningenrechter. Daarnaast sturen ze een mail aan de gemeenteraad van Eindhoven, in de hoop dat die op de rem trapt.

Het ED legde de bezwaren van een aantal zorgaanbieders al eerder voor aan de gemeente Eindhoven. Die kwam dinsdagochtend met een reactie bij monde van de directeur sociaal domein, Yvonne Bieshaar. Ze zei nog niets gehoord te hebben over het feit dat zorgaanbieders ‘onder protest’ hebben ingeschreven. Maar de gemeente Eindhoven hecht geen waarde aan hun boodschap dat ze voor de nieuwe lagere tarieven niet kunnen werken. ,,Ik kom niet uit met mijn geld is voor de gemeente geen reden om bij te passen.”

Volledig scherm
Yvonne Bieshaar. © Gemeente Eindhoven

In 2018 hebben gemeenten in heel Zuidoost-Brabant al nieuwe tarieven afgesproken, die lagen toen al lager dan wat gemeenten eerder betaalden. Destijds noemde ook de gemeente Eindhoven die nieuwe tarieven ‘objectief en reëel’. Waarom dan nu opnieuw een verlaging? ,,Die tarieven waren objectief omdat ze gebaseerd waren op de kosten die zorgaanbieders maakten. Nu gaan we een stap verder, nu stellen we de norm", zegt Bieshaar. De gemeente denkt dat het goedkoper kan, bijvoorbeeld doordat zorgaanbieders voor bepaalde typen hulp minder hoog opgeleid personeel inzetten.  De ingreep is volgens Bieshaar nodig, wil de gemeente Eindhoven binnen de begroting blijven. De afgelopen jaren zag de gemeente Eindhoven de kosten van jeugdzorg sterk stijgen, met miljoenentekorten tot gevolg.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven