Volledig scherm
Jeugdzorgwerkers staken in Den Haag. © ED

Jeugzorgwerkers Eindhoven en Helmond staken; protest op Malieveld Den Haag

DEN HAAG - Ruim vierduizend stakende jeugdzorgwerkers verzamelden zich maandagmiddag op het Malieveld in Den Haag, op de actiebijeenkomst van FNV en CNV. Volgens de vakbonden is het de eerste keer dat jeugdzorgwerkers staken.

Onder hen ook jeugdzorgwerkers uit de regio, zoals Laura Tijsen en Juul van Dongen, beiden werkzaam voor Combinatie Jeugdzorg. Ze genieten volop van de saamhorigheid en strijdbaarheid van al die duizenden collega’s bij elkaar. Als op het podium salsamuziek klinkt dansen sommige actievoerders spontaan mee. Anderen hebben zich uitgeleefd op creatieve protestbordjes, er zijn snack-verkooppunten en de zon schijnt heerlijk. Het voelt bijna als een feestje, ware het niet dat de reden dat ze er staan een grimmige is.

,,Geweldig dat er zoveel mensen zijn’’, zegt Juul van Dongen. ,,Ze zijn allemaal de aanbestedingswaanzin beu. De regels, formulieren, verschillende productcodes en prijzen van gemeenten. De investering in ondersteunend personeel om die administratie bij te houden gaat ten koste van de uitvoerende hulpverleners, die steeds vaker er mee stoppen. De druk loopt bij hen erg op. Daarom staak ik.’’

Water aan de lippen

Volledig scherm
Laura Tijsen © RV

,,Ik staak omdat het water ons aan de lippen staat”, zegt Laura Tijsen. ,,Onze kinderen krijgen niet meer de kwaliteit die ze verdienen. De suïcide cijfers onder de jeugd in Nederland zijn enorm gestegen. Wij voelden allemaal de noodzaak en de pijn die bij deze staking hoort.’’

Ze is wel enorm teleurgesteld in minister Hugo de Jonge. ,,Hij heeft het wederom over samen dingen oppakken en neemt geen regie. Ons schip blijft stuurloos.”

Al eerder besloten werkgevers de actie van de vakbonden te steunen, waaronder Combinatie Jeugdzorg uit de regio Eindhoven en Helmond. ,,Al zullen we er natuurlijk wel voor zorgen dat de zorg voor jongeren niet in de knel komt”, zei directeur Gerda Huijbregts eerder.

Minister Hugo de Jong heeft gemeenten onlangs extra geld beloofd, maar veel minder dan volgens hen nodig is. FNV en CNV eisen in totaal 950 miljoen euro. De jeugdzorgwerkers willen 750 miljoen euro voor de zorg, minder administratiedruk en 200 miljoen euro voor ‘fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden’ voor de 30.000 jeugdzorgwerkers in het land.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven