Volledig scherm
Johan Derksen in VI. © Videostill Veronica Inside

Johan Derksen reageert op ophef in VI: ‘Laat me toch niet gek maken door hysterische jonge homootjes?’

EINDHOVEN - ,,Ik laat me toch niet gek maken door twee hysterische jonge homootjes?”, zegt Johan Derksen vrijdag aan het begin van de uitzending in Veronica Inside (VI). Hij reageert op de ophef die ontstond door zijn uitspraken over de brandbrief van twee homoseksuele voetbalsupporters aan de KNVB. In dezelfde minuut van de uitzending oppert hij dat het woord ‘homo’ niet als scheldwoord gebruikt moet worden op tribunes. 

,,Je probeert de nuance wel gelijk te zoeken, zie ik wel”, reageert presentator Wilfred Genee, terwijl het publiek nog lacht om zijn uitspraak. Derksen: ,,Maar meer is het toch ook niet? Twee jochies die een briefje naar de KNVB sturen, waar uit voortvloeit dat wij een paar grapjes maken. Ze moeten eens flinke jongens worden.”

Scheldwoord

Daan Verhoeven (25) uit Eindhoven schreef in zijn brief aan de KNVB, die al snel door landelijke media en politiek werd opgepikt, dat het klimaat in de voetbalwereld homofoob is.  ,,Pak die vieze homo!” Of ,,Sta eens op, mietje!” Woorden over homoseksuelen worden in voetbalstadions regelmatig gebruikt als scheldwoord. Dat moet stoppen, vindt hij.

Voetbalanalist Derksen zegt in de uitzending ook dat ‘homo als scheldwoord op de tribune niet gebruikt hoort te worden’ en noemt dat dan ook ‘onbeschaafd’. Ondanks wat er op de tribunes geroepen wordt, vindt hij dat zijn uitspraken moeten kunnen.

Hij reageerde op de ophef die deze week was ontstaan over zijn eerdere uitspraken in een uitzending, waarin hij zei dat ‘je als homo wel een beetje zelfspot moet hebben’. Hij zei dan ook dat mensen niet homofoob zijn als ze een grap maken.

Verhoeven vindt dat Derksen wél kwetsende uitspraken doet en dat dit precies laat zien waarom de voetbalwereld dringend verandering behoeft als het gaat om homotolerantie. ,,Ik zat met kippenvel op de bank naar Derksen te luisteren.”

Grappen moeten kunnen?

Uit de poll van vorig jaar op deze website bleek dat 87% van de lezers, 1789 mensen reageerden, vindt dat homofobe grappen moeten kunnen in VI.

Tv-makers Sylvana Simons en Sunny Bergman riepen op tot een boycot van het programma, omdat de drie presentatoren van VI regelmatig grapten over homo’s. ,,René van der Gijp walgt van ‘ranzige homoseks’ en het idee om twee mannen te zien trouwen’’, noemen Simons en Bergman als voorbeeld. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7631 stemmen