Volledig scherm
PREMIUM
© BD/Getty

Jongeren drinken minder alcohol, nu plan voor terugdringen drugsgebruik

Mede dankzij een campagne van Martijn Planken drinken jongeren nu veel minder dan een paar jaar geleden. Dat succes wil hij herhalen, dit keer met drugsgebruik. Komend halfjaar broedt hij op het meesterplan om drugs in Oost-Brabant te 'denormaliseren'. "Juist in de regio kan het werken."

Martijn Planken
Volledig scherm
Martijn Planken © roy lazet

Er moet Martijn Planken direct wat van het hart. Over die kop in de krant een paar weken geleden, die boven dat verhaal over drugscriminelen. 'Het feestpilletje is here to stay' stond er. Want ondanks een moreel appel vanuit de politiek peinzen veel jongeren er niet over hun partydrug te laten liggen. ,,Met zo'n kop geef je helemaal het verkeerde signaal af", zegt Planken. ,,Want je suggereert dat drugsgebruik de normaalste zaak van de wereld is. Terwijl we met z'n allen moeten uitdragen dat het juist abnormaal is. Daarin ligt een rol voor ouders, voor verslavingszorg, maar ook voor de media."

Planken (44) heeft inmiddels plaatsgenomen achter een bureau bij Novadic-Kentron in Vught. Vanuit de hoofdvestiging van de verslavingsinstelling sleutelt hij komend halfjaar aan een campagne om drugsgebruik in het oosten van Brabant te denormaliseren, zoals hij het zelf noemt. Hij gaat het gesprek aan met hulpverleners en alle 38 gemeenten waarin het plan straks wordt uitgerold. Dat is grofweg het gebied rondom Den Bosch, Oss en Eindhoven. De naam van het project: 'Drugs? Dat kunnen we hier niet gebruiken'.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven