Volledig scherm
De jongeren die de afgelopen weken hun hangplek hebben opgeknapt. Vlnr: Vinny, Dünya, Tim, Ricardo, social designer Marjan en Dylan. © FotoMeulenhof/Rene Manders

Jongeren Genderdal in Eindhoven trots op hun gepimpte 'Hokje'

EINDHOVEN - Een eigen vuilnisbak vormde voor een groep jongeren de aanleiding om hun hangplek in de Gestelse wijk Genderdal maar meteen helemaal op te knappen. Vanavond wordt de gepimpte JOP aan de wijk gepresenteerd.

De Jongeren Ontmoetings Plek - oftewel JOP - aan de Eindhovense Mendelssohnlaan staat er al zeker tien jaar. ,,Als het niet langer is", zegt Tim van den Langenberg (21). Samen met andere jongeren, Woonbedrijf, Dynamo, het CKE en de gemeente hebben ze de overdekte hangplek een nieuw aanzien gegeven. ,,Het was vaak een rotzooitje rond de hangplek; wij noemen het zelf 'Hokje'. Maar er stond ook geen vuilnisbak", vertelt Ricardo van Engelen (21). ,,Anderhalf jaar geleden vonden we in het plantsoen verderop een uit de grond gerukte prullenbak. Die hebben we bij ons Hokje neergezet. Sindsdien ligt hier geen afval meer."

Subsidie

Het succes met de vuilnisbak smaakte naar meer. Via een jeugdwerker van Dynamo vroegen ze subsidie aan bij Woonbedrijf om hun hangplek op te knappen. Woonbedrijf schakelde vervolgens het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) in. ,,Wij hebben sociaal designer Marjan Verboeket, die gespecialiseerd is in het aantrekkelijker maken van de openbare ruimte, gevraagd om samen met de jongeren deze plek aan te pakken", vertelt Frits Achten van het CKE.

Na wat heen en weer gedoe konden anderhalf jaar later de jongeren aan de slag. De hangplek werd geschilderd en op de binnenkant werden silhouetportretten van de jongeren geschilderd. ,,De muur van de voetbalkooi naast Hokje hebben we ook opnieuw geschilderd", vertelt Vinny Meulendijks (21). ,,Op de muur staat groot GESTEL met daaromheen figuren en typisch Eindhovense gebouwen." Dilan Jansen (20): ,,Hier 'Gestelen' we vaak. Dat is met de bal de letters van het woord Gestel een voor een raken."

De jongeren zitten niet echt vaak meer in Hokje. ,,Die leeftijd zijn we voorbij. Maar we vinden het heel belangrijk dat de nieuwe jongeren een schoon en mooi geschilderd eigen plekje in de wijk hebben. Om elkaar te ontmoeten en hun eigen dingen te doen. Als we het resultaat zien van wat we samen hebben bereikt, zijn we trots. Want dit is een hangplek waar zelden rotzooi getrapt wordt en afval rondslingert."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven