Jongerenwerker Mike Smits: ,,Hoe vaker ze je zien, hoe beter."
Volledig scherm
Jongerenwerker Mike Smits: ,,Hoe vaker ze je zien, hoe beter." © FotoMeulenhof

Jongerenwerker Mike Smits: 'Sterke band met jeugd helpt'

Meer preventief werken op scholen is een van de manieren om jongeren uit de criminaliteit te houden, zegt jongerenwerker Mike Smits. Dat kost wel geld.

'Met meer geld kunnen we meer aanwezig zijn. Dat betekent meer herhaling van onze boodschap die dan beter blijft hangen bij de jeugd, waardoor we betere resultaten halen", zegt Mike Smits, jongerenwerker van Buro Cement in Eindhoven. Smits reageert op het artikel gisteren in deze krant, waarin Sociaal Werk Nederland alarm slaat over het feit dat er in Nederland te weinig jongerenwerkers zijn om te voorkomen dat jeugd in de criminaliteit terechtkomt. ,,Tuurlijk zie ik jongeren die bezwijken voor de verleiding van het snelle geld. Ik zou daar meer tijd aan willen besteden, maar met mijn beperkte tijd moet ik keuzes maken. Met de jongeren in de Achtse Barrier in Eindhoven-Noord heb ik een goede band opgebouwd. Maar voorkom ik daarmee crimineel gedrag? Zij zien alleen de mooie dingen van hun 'beroepskeuze'. Door veel tijd met ze door te brengen, kan ik ze wijzen op de risico's van hun levensstijl."

Het is de kracht van de herhaling en het opbouwen van een relatie met de jeugd dat moet zorgen voor een goed resultaat. Dat kost tijd, maar is moeilijk meetbaar. ,,Het gaat om de lange adem en daar werken de bezuinigingen niet aan mee. Jeugdzorg valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, bovendien zijn er in Eindhoven tekorten in het sociaal domein. Het jongerenwerk in de stad heeft de bezuinigingen goed gevoeld. Is er overlast, dan is het jongerenwerk in beeld, is het rustig, dan wordt er weer geschrapt."

Radertje

,,Een goed fundament om mee te werken is belangrijk", meent Smits. Het jongerenwerk is een radertje in het geheel; goede afstemming met de politie en hulpverleners en een gezamenlijke aanpak zorgen voor resultaat. ,,Dat afstemmen is soms een uitdaging. Ik wil sneller kunnen acteren en niet pas in actie komen als een probleem geëscaleerd is." Met meer jongerenwerkers kan beter preventief gewerkt worden.

Smits is voorstander van zogenoemd 'vindplaatsgericht' werken, bijvoorbeeld op scholen. ,,Als het goed is, zijn jongeren daar dagelijks in beeld en zie je dáár de eerste signalen. Als een jongerenwerker gedragsverandering constateert, kan er meteen op ingespeeld worden. Ik kom daar nu niet aan toe. Af en toe heb ik een project op school of ga ik langs om ze uit te nodigen bij het jongerencentrum."

Met meer geld, wat meer uren betekent, ziet Smits genoeg mogelijkheden. Meer aanwezig zijn op scholen is een van de punten, maar online is ook nog veel te halen. ,,Veel jeugd zit op sociale media, als je als jongerenwerker daar ook te vinden bent, is dat positief voor de contacten. Verder actiever zijn in de wijk, hoe vaker ze je zien, hoe beter. Het kost tijd om het vertrouwen te winnen, maar blijft de continuïteit en hebben we daar de uren voor, dan stijgt het rendement."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven