Volledig scherm
John Jorritsma. Archieffoto © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Jorritsma: raad Eindhoven moet financieel orde op zaken stellen

EINDHOVEN - Harde woorden van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma aan het adres van de gemeenteraad. De raad moet onderhand de gemeentefinanciën maar eens op orde brengen, zo zei hij maandag in zijn nieuwjaarsspeech.  

De Eindhovense politiek moet de financiële huishouding snel en goed op orde brengen. Voor nieuw beleid is daarom voorlopig geen ruimte, en daar zal de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen zich terdege van bewust moeten zijn.

Dat was de harde en opmerkelijk politiek getinte boodschap van de Eindhovense burgemeester John Jorritsma maandag, in zijn speech tijdens de traditionele Eindhovense nieuwjaarsborrel. 

Miljoenen

De burgemeester verwees daarbij naar de greep in spaarpotten die Eindhoven in 2018 voor het derde jaar op rij moet doen, om het tekort op de begroting weg te werken. Oorzaak van dat tekort is dat er voor het derde jaar op rij te veel geld wordt uitgegeven op de begrotingspost zorg en bijstand. De afgelopen twee jaar was dat telkens 40 miljoen euro, dit jaar naar verwachting 20 tot 30 miljoen euro. 

'Onverantwoord', noemde Jorritsma dit voor een zaal vol met vooral politici, bestuurders en vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en maatschappelijke instanties. Het is bovendien niet goed voor de stad en voor de regio, hield hij zijn gehoor voor. 

Den Haag

,,We zijn momenteel druk in gesprek met Den Haag over een flinke financiële injectie voor de ontwikkeling Eindhoven Brainport. Daarbij krijg ik vaak te horen: regel eerst je eigen financiële zaakjes maar eens goed voordat je hier om geld komt vragen", zei hij. ,,En dat moet de gemeenteraad dit jaar dan ook echt gaan doen." Voor nieuwe plannen is daarbij volgens hem voorlopig geen ruimte.  

Zowel VVD-raadslid Marcel Oosterveer (oppositie) als PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers (coalitie) erkennen volmondig dat Jorritsma gelijk heeft met zijn kritiek op de gemeenteraad. ,,Maar je moet de discussie over de zorgtekorten los zien van de injectie om verdere groei van Brainport mogelijk te maken",  vindt Raaijmakers. Oosterveer: ,,Dat kan alleen als we onze zaakjes zelf op orde brengen. En dat zal de nieuwe coalitie dan ook serieus werk van moeten maken."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven