Volledig scherm
Lia van Baal neemt afscheid. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Juf Lia van Baal stopt op hoogtepunt van feest

EINDHOVEN - Lia van Baal neemt afscheid als directeur van de Eindhovense basisschool Reigerlaan. 'Kinderen zijn tegenwoordig wereldburgers.'

De renovatie van het monumentale schoolgebouw stond al op de agenda toen Lia van Baal in 1985 begon als adjunct-directeur aan basisschool Reigerlaan in het Villapark. Inmiddels ruim 32 jaar later is de verbouwing eindelijk afgerond: Van Baal kan als schooldirecteur met vervroegd pensioen. ,,De laatste jaren heb ik me 24/7 ingezet. Nu is het tijd om op het hoogtepunt van het feestje te stoppen."

De wereld veranderde in drie decennia en haar basisscholieren veranderden mee. ,,Kinderen zijn tegenwoordig wereldburgers, veel mondiger en betrokken bij hun eigen opvoeding. Met digitalisering lopen ze soms vooruit op docenten." Schoolboeken veranderden naar licenties van computerprogramma's. ,,Ook de manier van lesgeven veranderde, sociale vaardigheden met vakken als gym en drama zijn nu net zo belangrijk als cognitief leren."

Huilend
De renovatie van het schoolgebouw is dan haar laatste kunststukje, ook in
2002 na een heftige schoolbrand moest het pand vernieuwd worden. ,,Huilend zag ik de vlammen uit het dak slaan om half drie 's nachts. Ook de impact die de brand had op de kinderen, die al hun spulletjes kwijt waren, vergeet ik nooit meer." Binnen een week werd in een ander gebouw lesgegeven en een jaar later werd het gebouw weer feestelijk geopend.

Van Baal stelde altijd de leefwereld van haar scholieren centraal. Zo regende het eens pijpenstelen op de dag van het schoolreisje. ,,De kinderen hadden er lang naar uitgezien. Dus gingen we ondanks het noodweer gewoon naar de speeltuin. Natuurlijk stapten we na een halfuur weer in de bus. Met een prachtige omweg via Valkenswaard hadden de kinderen de dag van hun leven. Inclusief picknick op school."

Juf Lia, zoals de kinderen haar noemen, neemt vrijdag samen met groep acht afscheid bij het uitzwaaimoment. Van Baal wordt opgevolgd door Geert Simons, nu nog waarnemend directeur op obs Cornelis Jetses in Vlokhoven.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven