Volledig scherm
Een foto van de Facebookpagina Vrienden van het Gloeilampplantsoen die de kaalslag in het groen toont. Op de achtergrond de verbouwing van de voormalige Philips-energiecentrale op Strijp-T (rechts) en de bouw van huurwoningen in Space-S op Strijp-S (links). © Joep Klunhaar

'Kaalslag Gloeilampplantsoen stilgelegd door gemeente Eindhoven'

EINDHOVEN - Opnieuw is er ophef over het Gloeilampplantsoen op Strijp-T. Dit keer is er sprake van een kaalslag van het groen en dat nog wel tijdens de broedtijd, zegt Trefpunt Groen Eindhoven (TGE). 

Volgens eigenaar Atom Zhou is het werk buiten zijn medeweten door zijn huurder gedaan. En dat net op het moment dat TGE en Zhou op het punt stonden een akkoord te sluiten over beperkte bebouwing van het plantsoen. 

Vernieling
Met zwaar materieel is er de afgelopen dagen door het plantsoen op de hoek Beukenlaan-Achtseweg Zuid geraasd. Bomen zijn blijven staan, maar veel groen én nesten zijn vernield, zegt coördinator Joop van Hout van Trefpunt Groen Eindhoven, het overleg van belangenorganisaties voor natuur en milieu. ,,Dat moet honderden vogels het leven hebben gekost, want het broedseizoen is al begonnen met deze temperaturen. Bovendien is op die manier de Japanse Duizendknoop verwijderd. Dat is een heel hardnekkige plant die zich nu over Eindhovense tuinen gaat verspreiden omdat ie niet met wortel en al is uitgeroeid. Wij gaan aangifte doen bij de provincie van vernieling van de natuur."

De gemeente Eindhoven kon ingrijpen op basis van de bomenverordening, zegt Van Hout. Als activiteiten schade toebrengen aan de bomen - en dat doet het verdichten van de grond zeker volgens TGE - kan de stad ingrijpen. 

Afspraak
Volgens Van Hout wordt op deze manier de afspraak geschonden dat Zhou van het Gloeilampplantsoen af zou blijven, zolang er gepraat werd over mogelijke bebouwingsplannen. Dat hier een huurder aan het werk was, zoals Zhou op Facebook meldt, gelooft TGE niet: ,,Daar moet hij zich niet achter verschuilen. Ik denk eerder dat het een een-tweetje is tussen eigenaar en huurder." Zhou zei al vaker dat hij vond dat het plantsoen er nu niet uitziet. 

,,We hadden dinsdag het laatste interne overleg om groen licht te geven voor een heel beperkt bouwplan aan de rand van het groen", vertelt Van Hout nog. ,,Maar daar komt nu niks van, alle groepen die vertegenwoordigd waren zijn nu pislink op Zhou. Zo zout hebben we het nog nooit gegeten."

Volledig scherm
Het Gloeilampplantsoen gezien vanaf het spoor bij NSstation StrijpS. Op de voorgrond de AchtsewegZuid, links het Klokgebouw op StrijpS. © Tom Valstar
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven