Volledig scherm
Muziek tijdens En Plein Public op het Eindhovense Wilhelminaplein. © Bert Jansen

Kaffee De Groot in Eindhoven failliet; mogelijk doorstart

EINDHOVEN - Het doekt dreigt te vallen voor Kaffee De Groot in Eindhoven.  De rechter verklaarde het café failliet. Of een doorstart mogelijk is, blijft nog even ongewis.  

Kaffee De Groot aan het Wilhelminaplein in Eindhoven is door rechtbank failliet verklaard. De brouwerij die aan het café levert, Grolsch, had het faillissement aangevraagd. Een steunverklaring daarbij kwam van de eigenaar van het pand waarin De Groot is gevestigd. 

Eigenaar Dick Schuurman van De Groot spreekt van een 'drama’ voor alle betrokkenen: klanten, personeel, leveranciers en de andere horecagelegenheden aan het Wilhelminaplein.. ,,Zelf ben ik er ook nogal emotioneel onder. Maar ik heb goede hoop op een doorstart. Samen met de curator en ik de mogelijkheden daartoe nu op een rij aan het zetten, waarbij veel zal afhangen van de financieringsmogelijkheden uiteraard.”

Schuurman nam het café in 2013 over, en lag naar eigen zeggen van meet af aan overhoop met de vaste brouwer en met de eigenaar van het pand. ,,Er is veel mis gegaan de afgelopen jaren, waarbij ik de laatste ben om te ontkennen dat ik zelf ook niet altijd de juiste beslissing heb genomen. Maar de brouwer heeft een conflict over al dan niet achterstallige huurpenningen uiteindelijk aangegrepen om het faillissement aan te vragen. Terwijl ik tot op het laatste moment gedacht heb dat we er wel uit zouden komen en zelfs al een reddingsplan op tafel had gelegd.”

Het faillissement van De Groot - al vele jaren een begrip in de Eindhovense horecawereld - heeft mogelijk ook consequenties voor de feestactiviteiten van de horeca-ondernemers aan het populaire Eindhovense uitgaansplein. Zo was De Groot een van de mede-organisatoren van het gezamenlijke carnaval op het plein dit jaar, waarvoor er onder meer een grote feesttent wordt geplaatst. 

Maar dat festijn komt niet in gevaar, zegt woordvoerder Hans Matheeuwsen namens de organisatie van het carnavalsfeest. ,,Wij zijn tijdig gewaarschuwd, gelukkig. Daardoor hebben we maatregelen kunnen treffen waardoor alles gewoon door kan gaan zoals gepland.”  

Wat de gevolgen zijn voor onder meer het bluesfestival, het rock 'n’ roll-festijn en het En Plein Public-festival is vooralsnog allemaal nog wel onduidelijk.  

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven