Volledig scherm
Burgemeester Rob van Gijzel © Irene Wouters

Kamer dwarsboomt wietteelt door gemeenten, waaronder Eindhoven

DEN HAAG – Het kabinet mag gemeenten, zoals Utrecht, Eindhoven, Heerlen, Nijmegen en Rotterdam geen enkele ruimte geven om zelf wiet te telen. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een motie van die strekking van het CDA.

Veel gemeenten willen experimenteren met de productie van hennep voor coffeeshops. Het kabinet is tegen die gereguleerde wietteelt. Maar gemeenten laten onderzoeken of er toch mogelijkheden zijn voor recreatieve gemeentelijke wietteelt.

Het kabinet moet er echter voor zorgen dat die plannen niet worden uitgevoerd, aldus de motie van CDA-Kamerlid Peter Oskam. In de Kamer stemden 75 leden voor deze oproep, 70 parlementariërs waren er tegen.

Volgens het kabinet levert gereguleerde wietteelt geen bijdrage aan de bestrijding van de georganiseerde misdaad en is dit niet verenigbaar met internationaalrechtelijke verplichtingen. Maar de gemeenten menen dat het wel leidt tot minder criminaliteit.
Ook zouden er minder gezondheidsrisico’s zijn, omdat er toezicht op het productieproces komt, zodat zeker is dat er geen gevaarlijke middelen worden gebruikt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven