Kamerdebat over Eindhovense SP’er Murat Memis pas volgende week

Poll + VideoAMSTERDAM - Het Tweede-Kamerdebat over de in Turkije gegijzelde Eindhovense SP’er Murat Memis is pas volgende week. SP-kamerlid Sadet Karabulut zei dat maandagochtend in Amsterdam. 

Karabulut was een van de sprekers bij een demonstratie voor de deur van het Turkse consulaat aan het Museumplein, maandagochtend. Zo'n veertig tot vijftig SP'ers uit onder meer Amsterdam en Eindhoven en een aantal familieleden van Memis drongen daar aan op zijn vrijlating. 

Het SP-Kamerlid  dwong vorige week met unanieme steun van de Kamer een debat af over deze kwestie. Karabulut wil dat minister Blok van Buitenlandse Zaken druk uitoefent op zijn Turkse collega om Memis vrij te laten. ,,Maar een debat daarover eerder dan volgende week zit er helaas niet", aldus Karabulut. ,,De minister verblijft in het buitenland.”

Poll

Minister Blok moet aandringen op snelle vrijlating SP’er Murat Memis

  • Eens (65%)
  • Oneens (35%)
1511 stemmen

Vorige week werd bekend dat Memis sinds 30 april vastzit in Turkije. Hij werd opgepakt tijdens een vakantie met zijn gezin op verdenking van terrorisme en zat vier dagen in de cel. In afwachting van zijn rechtszaak, op 2 juli in Antalya, is hij vrijgelaten. Maar zijn paspoort is ingenomen en hij mag het land niet uit. 

Demonstratie in Amsterdam voor vrijlating SP’er Murat Memis uit Eindhoven
Volledig scherm
Demonstratie in Amsterdam voor vrijlating SP’er Murat Memis uit Eindhoven © ED
SP-Kamerlid Sadet Karabulut voerde maandagochtend mee actie voor de vrijlating van het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis.
Volledig scherm
SP-Kamerlid Sadet Karabulut voerde maandagochtend mee actie voor de vrijlating van het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis. © Hans Vermeeren
Demonstratie in Amsterdam voor vrijlating SP’er Murat Memis uit Eindhoven
Volledig scherm
Demonstratie in Amsterdam voor vrijlating SP’er Murat Memis uit Eindhoven © ED

In samenwerking met indebuurt Eindhoven