Volledig scherm

Kamervragen CDA over motie Brainport

EINDHOVEN - Het CDA wil van minister Schultz weten hoe het kabinet de Brainport-motie van de Tweede Kamer gaat uitvoeren. De Tweede Kamer heeft via een motie Brainport Eindhoven dinsdagmiddag uitgeroepen tot mainport.

Maar gaat het kabinet die motie ook uitvoeren? Die vraag hangt nog boven de markt nu minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken heeft laten weten zich daar op te willen beraden.

Vragen
CDA-Kamerlid Agnes Mulder heeft daarom aan minister Melanie Schultz (VVD) van Infrastructuur en Milieu gevraagd hoe het kabinet met deze motie omgaat. Schultz verdedigt deze week in de Tweede Kamer de begroting van haar ministerie voor volgend jaar.

Dinsdagavond laat hebben de Kamerfracties hun visie op die begroting gegeven, en een aantal vragen gesteld aan Schultz en haar staatssecretaris, Sharon Dijksma. Donderdag geven de minister en de staatssecretaris daarop in de Tweede Kamer antwoord.

"Ik verwacht van de minister een helder antwoord op deze heldere vraag", aldus Mulder. "De Kamer is van mening dat Brainport een van de drie mainports van Nederland is en ook als zodanig moet worden behandeld. De vraag is of het kabinet dat ook gaat doen."

Schiphol
Minister Schultz krijgt die vraag vanuit de Kamer voorgelegd omdat zij onlangs namens het kabinet de Kamerleden schriftelijk meedeelde dat de regering het Brainport niet tot mainport wilde uitroepen. De twee andere Nederlandse mainports zijn de Rotterdamse haven en luchthaven Schiphol.

Het kabinet legde daarmee een advies van de Raad voor Leefbaarheid en Infrastructuur naast zich neer. Vorige week, bij het bespreken van de begroting van minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken, stak de Tweede Kamer daar een stokje voor.

De Kamer noemde Brainport Eindhoven vorige week al het 'derde economische kerngebied van Nederland'. Dinsdag besloot de Kamer op voorstel van het CDA en met een ruime meerderheid – inclusief de VVD van Henk Kamp - dat Brainport voortaan een mainport genoemd moet worden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven