Volledig scherm
De bouw van woontoren Onyx aan de Mathildelaan in Eindhoven. Nieuwe projecten van ontwikkelaars krijgen te maken met een toeslag van 43 euro per vierkante meter die de gemeente Eindhoven wil vragen voor de financiering van stadsprojecten. © Michel Theeuwen

Kamervragen over bijdrage die Eindhoven wil vragen van bouwers woningen

EINDHOVEN - De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat vragen stellen aan minister Kajsa Olongren over de bijdrage die de gemeente Eindhoven van projectontwikkelaars gaat vragen. De liberalen willen weten of deze toeslag op nieuwbouw niet tegenstrijdig is met de Woondeal die Eindhoven en de minister hebben gesloten. 

De lokale VVD-fractie komt dinsdagavond in de gemeenteraad bovendien met een hernieuwde poging om het voorstel om 42 euro te vragen voor elke vierkante meter grond die ontwikkeld wordt, van de agenda te halen. Een eerste poging vorige week van fractievoorzitter Joost de Jong is mislukt. De raad behandelt het voorstel toch. 

Het idee is dat stadsprojecten als (hoogwaardig) openbaar vervoer, (snel)fietspaden en parken er voor zorgen dat vastgoed meer waard wordt. De ontwikkelaars dragen bij via de toeslag. 

Belasting

Maar de VVD is van nature tegen een extra belasting. Ook omdat die niet is afgesproken bij de coalitievorming, en omdat de fractie vreest dat die ontwikkelaars afschrikt. Bovendien wil de VVD beter onderbouwd zien waarvoor het geld is dat wordt opgehaald. En als het al doorgaat, dan moeten ook woningcorporaties meebetalen, vindt de VVV. Ook andere partijen zijn bang dat er bijvoorbeeld juist minder middeldure huur- en goedkope koopwoningen gebouwd worden. Wethouder Yasin Torunoglu zei vorige week toe dat hij dat scherp in de gaten wil houden na invoering van de bouwbijdrage. 

Poll

Bouwers moeten meebetalen aan goede fietsvoorzieningen, HOV-lijnen en openbaar groen

  • Eens (53%)
  • Oneens (47%)
2373 stemmen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7710 stemmen