Volledig scherm
PREMIUM
Het betwiste schilderij van Kandinsky in het Van Abbemuseum. © FotoMeulenhof

Kandinsky in Van Abbemuseum wellicht toch niet rechtmatig van gemeente Eindhoven

EINDHOVEN - Er moet nieuw onderzoek komen naar de herkomst van een schilderij van Kandinsky dat in het Van Abbemuseum in Eindhoven hangt.

Dat is de gemeente Eindhoven overeengekomen met een Joodse familie. Die houdt vol dat het werk als gevolg van het naziregime uit de kunstcollectie van hun (over)grootmoeder is verdwenen. Sinds een paar jaren maken de erfgenamen aanspraak op het schilderij van de beroemde Russische schilder Wassily Kandinsky. Ze zeggen dat hun (over)grootmoeder Margaretha Stern-Lippmann het na haar vlucht naar Nederland gedwongen verkocht. Zo wilde ze emigratievisa bemachtigen voor zichzelf en haar familie.

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven