Volledig scherm
DOCfeed © Docfeed

Kans voor filmmakers op DOCfeed

EINDHOVEN - Na tien bijeenkomsten in vijf maanden moet t ‘ie er zijn; de documentaire van een minuut of tien. Het festival DOCfeed biedt acht nieuwe filmmakers de kans om een dergelijke korte film te maken onder begeleiding van professionals.

Het is de eerste keer dat het documentaire festival DOCfeed een dergelijke studie aanbiedt. ,,Natuurlijk krijg je op een filmopleiding al iets over het maken van documentaires, maar niet zo uitgebreid als bij ons. En het grote voordeel is natuurlijk dat je werk gelijk wordt gedraaid op een festival, dat is natuurlijk een mooie trigger”, aldus projectleider Lobke Latten van DOCfeed.

De maximaal acht kandidaten krijgen les van onder anderen Hester Overmars, die een Gouden Kalf ontving voor haar film Verboden vrucht. Zij geeft een masterclass scenario- en script schrijven. Ton van Zandvoort geeft een workshop montage en Marc Schmidt leert de kandidaten hoe ze een idee moeten pitchen.

Volledig scherm
Vignet Documentaire Festival DOCfeed in Eindhoven © Docfeed

Het gehele traject bestaat uit tien bijeenkomsten van drie uur vanaf 21 september. ,,Een documentaire maken kost nu eenmaal veel tijd. Alleen al voor onderzoek en de ontwikkeling van een concept heb je al een paar maanden nodig. En dan komt het eigenlijk filmen nog. Dan is vijf maanden niet echt veel”, die zelf ook een filmopleiding heeft gevolgd.

De bijeenkomsten worden gehouden bij MBO-opleiding SintLucas en in het Temporary Art Centre, de thuisplaats van DOCfeed. Het festival heeft het project opgezet samen met SintLucas en het Regionaal Historsch Centrum in Eindhoven (RHCE). Latten: ,,De documentaires moeten te maken hebben met de geschiedenis van Brabant en het is de bedoeling dat er gebruik wordt gemaakt van materiaal uit het archief. De documentaires worden opgenomen in het RHCE.” Elke deelnemer moet in het begin van het traject drie onderwerpen of invalshoeken presenteren: ,,Daaruit wordt vervolgens een onderwerp gekozen waarmee de maker aan het werk gaat. Deze werkwijze geeft ons de gelegenheid om een beetje te sturen en om te voorkomen dat er bijvoorbeeld drie films over DAF worden gemaakt”, aldus Latten.

De films worden vertoond tijdens het komende filmfestival dat wordt gehouden van 22 tot en met 25 februari 2018. Mogelijk worden ze ook nog uitgezonden door Omroep Brabant. Meedoen kost 75 euro. Latten: ,,Dat is inderdaad niet veel, maar we willen dat in beginsel iedereen mee moet kunnen doen; de hoogte van het inschrijfgeld mag geen belemmering zijn.” Zowel net afgestudeerde filmmakers als goede amateurs kunnen meedoen. Voorwaarde is wel dat de kandidaten zelf apparatuur hebben. ,,Mocht iemand daarmee een probleem hebben, dan vinden wel een oplossing; eventueel kan er worden samengewerkt.”

Inschrijven moet vóór 1 september via lobke@docfeed.nl.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven